„Продължаваме промяната – Демократична България“ искат свикване на извънредно заседание на Народното събрание

Последните няколко дни изтече проектодоклад на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). В него НОИ се опитват да откраднат 100 милиона лева от българските пенсионери, като не увеличат с 11 процента пенсиите, а с десет процента. Това заяви в Русе депутатът от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ Асен Василев. 
По думите му така ще се вземат по осем лева от всеки пенсионер всеки месец до края на годината, като това продължи и през следващата година. „Опитват се да скрият това, че инфлацията била по-ниска. Чета от сайта на НОИ, както пише – индексът на потребителските цени е индексът, който е приложен при съставянето на държавния бюджет. Така че няма никаква причина да се вземат от пенсионерите по осем лева всеки месец, за да се дадат най-вероятно на някои приближени фирми“, посочи Василев и определи това като „директна кражба и абсолютен скандал“. Той заяви, че парите ги има в бюджета, те са осигурени. 
„Събираме подписи да се направи извънредно заседание на Народното събрание, което да вземе решение да задължи НОИ и правителството да изпълнят бюджета така, както той е написан“, обяви Асен Василев. 
Съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков заяви, че „ГЕРБ реално са обратно на власт от месец и вече искат да откраднат 100 милиона от пенсионерите“. „Няма да им го разрешим. Свикваме извънредното заседание на парламента и ще задължим Министерски съвет да си платят 100-те милиона на пенсионерите, както е заложено по бюджета“, каза Петков.
Според депутата от коалицията Николай Денков хората биват плашени и с вдигане на цената на тока. По думите му за това няма причина, тъй като „средствата са осигурени, бяха преведени и след това следващият Министерски съвет отмени решението“. 
„Днес разбираме, че са отменени конкурси, които бяха изключително тежки, много сериозни и публични за търговските аташета в чужбина. Те са важни, за да могат фирмите да намират партньори и да може да се изнася продукцията. Всичко това се случва в два-три дни. Искаме да разберем кой носи отговорност за това – дали е Министерският съвет, дали е министър-председателят, или едни хора отзад, които дърпат конците“, коментира още Денков.  
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари