Проектът „Лауреатите“ започва с концерт на цигуларя Максим Цеков

Проектът „Лауреатите“ започва на 11 юни с концерт на цигуларя Максим Цеков и оркестър „Кантус фирмус“ в София и Казанлък, съобщават от „Кантус фирмус“. Събитието ще се състои в залата на Централния военен клуб. 
За предстоящото си гостуване в България младият музикант ще поеме няколко различни роли на сцената – на солист, концертмайстор и водач на оркестъра. Програмата е замислена така, че да разчупи традиционните рамки на класическия концерт, коментират организаторите.
По думите им публиката ще се потопи в духа на романтизма чрез мелодичните и виртуозни творби на Фр. Шуберт (Рондо за цигулка в ла мажор), П. И. Чайковски (Серенада и Мелодия оп. 42), Е. Елгар (Salut D’Amour и Серенада), Х. Виенявски (Полонеза №1), С. Барбър (Adagio), Фр. Крайслер („Любовна радост“). Своеобразна кулминация на тази програма ще бъде премиерата на нова цигулкова пиеса – „Смиляна“, създадена специално за събитието от самобитния наш композитор Георги Андреев. В състава на оркестъра ще се включат млади инструменталисти – ученици и студенти, завоювали награди от трите издания на националния конкурс „Кантус фирмус“. А за специалното изживяване на публиката ще се погрижи също и екип от млади специалисти от образователния център SoftUni Creative, който подготвя визуални ефекти, синхронизирани с музикалните пиеси от програмата. 
Ден след софийската премиера, „Лауреатите“ ще гостуват в Казанлък, като съпътстващо събитие от фестивала „Празник на розата“. Проектът ще продължи през есента с майсторски клас по камерна музика (12-13 октомври) и концерт на цигуларя Максим Цеков и младия британски пианист Джулиан Тревелиян, предвиден за 15 октомври в камерната зала „България“. 
Максим Цеков е роден през 2000 г.  в Австрия. Кариера му се развива предимно в Австрия и Германия. Познат е у нас от първото му гостуване у нас през 2022 година на „Европейски музикален фестивал“. Получава първите си уроци по цигулка от Дина Шнайдерман. След това дълги години е ученик на друг наш музикант, Иван Димитров – концертмайстор на Виенския симфоничен оркестър. През 2015 г. е приет за извънреден студент в Университета за музика и сценични изкуства във Виена. През 2011 г. е избран и изпълнява ролята на малкия Паганини в известната английско-италианска продукция „Цигулар на дявола” с Дейвид Гарет в главната роля.
В биографията на младия талант присъстват призови места и лауреатски звания от поредица международни конкурси, сред които „Клостер Шьонтал“, „Стефани Хол“ – Виена, международен конкурс „CIMA“, младежки конкурс Musica Juventutis, както и престижния конкурс „Алберто Лиси“ в Гщаад, Швейцария. През 2020 г. дебютира с рецитал във виенската зала „Музикферайн“, заедно с пианистката Софи Друмл. В момента е студент във висшето музикално училище „Ханс Айслер“, в Берлин, в класа на проф. Улф Валин. Паралелно с това, свири в оркестъра на Виенската държавна опера/ Виенската филхармония. 
/ДД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари