Проектът за промени в Закона за съдебната власт е колосално усилие, но не е перфектен, смята прокурор Сава Петров

Рекламирай в beZpartien.bg

Проектът за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) е колосално усилие. Той обаче не е перфектен, каза Сава Петров от Върховната касационна прокуратура.
Той участва във форум по общественото обсъждане по новия проект за Закон за съдебната власт. На съвместно събитие Министерството на правосъдието и Българският институт за правни инициативи (БИПИ) организират днес дебат по текстовете. В центъра на обсъждането ще бъдат основните предлагани структурни и функционални реформи в съдебната власт.
Надявам се, че този проект на ЗСВ да е основа за надграждане и търсене на решения. Някои текстове търпят подобрения. Може да се търси повече по отношение на разпределения на правомощията във Върховната прокуратура. Не се отчита особеното място на главния прокурор във ВКП. Той хем е неин ръководител, а от друга страна функциите му не са само представителни, каза Сава Петров. 
Законопроектът беше разработен от широк кръг организации, каза съдия Марио Димитров от ВАС. Според него на сайта за обществени консултации е качен текст, който има разлики с първоначално обсъжданите.  Според него може да бъдат направени промени в Административнопроцесуалния кодекс. 
Председателят на асоциацията на прокурорите Владимир Николов каза, че остава усещането, че професионалното мнение на прокурорите не се чува. Това, което беше направено в Конституцията по отношение на прокуратурата едва ли беше най-доброто решение. Създаде се хибридно решение. Прокуратурата нито е в съдебната власт, нито е изпълнителната, каза той. 
Министерство на правосъдието публикува вчера за обществено обсъждане новия проект на Закона за съдебната власт, с което започва официалната процедура преди внасянето му за обсъждане в Министерския съвет. Срокът за предоставяне на мнения, становища и препоръки е 20 дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *