Проф. Генко Гешев е назначен за ръководител на общинското предприятие „Арт Сцена-Стара Загора“

Проф. Генко Гешев заема поста ръководител на новосформираното общинско предприятие „Арт Сцена – Стара Загора“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Той е назначен със заповед на кмета Живко Тодоров.
Проф. Генко Гешев е  музикален педагог, оперен артист с международна кариера, режисьор и продуцент в сферата на изкуството. За високи постижения в академичната си кариера е удостоен с титлата „пожизнен почетен професор“ на Duquesne University в Питсбърг, САЩ, в който работи и изпълнява длъжностите декан на Вокалния департамент и директор на Учебния оперен театър от 2001 до 2023 година. Като оперен артист има изяви в повече от 1300 представления в България и чужбина.
„Едно от първите неща, които ще направя, е да проведа серия от разговори с младите хора и организациите, които ги представляват. Искам да се срещна с тях, за да чуя идеите им, да разбера от какво имат нужда и какво биха искали да видят. Като преподавател съм свикнал да работя с млади хора, знам потенциала им и им се доверявам, смятам, напълно заслужено“, заяви проф. Генко Гешев. Той допълни, че ще проведе срещи и с бизнеса, а на по-късен етап ще бъде създаден и обществен съвет от успели и реализирали се професионалисти. „Това ще бъдат хора, родени в Стара Загора, но живеещи в чужбина или други градове в България. Имам възможността да използвам за тази цел дългогодишните си познанства с тези специалисти и знам, че са съпричастни към това, което се случва в града ни. Опитът им със сигурност е безценен“, споделя проф. Генко Гешев.
Генко Гешев завършва средното си образование в НУМСИ „Христина Морфова“ Стара Загора през 1983 г. със специалност солово пеене. През 1990 г защитава последователно бакалавърска и магистърска степен по „Изпълнителско изкуство“ в Държавната музикална академия „Панчо Владигеров” в София като ученик на проф. Реса Колева. След дипломирането си специализира в Москва и Рим.
БТА припомня, че създаването на общинско предприятие „Арт Сцена – Стара Загора“ беше подкрепено от общинските съветници в града. Създаването му цели по-качествено и ефективно управление на имотите-общинска собственост, предназначени да отговарят на културните потребности на общността, организиране и представяне на културни продукти и събития, театрални и други постановки, фестивали, концерти и други артистични прояви. Община Стара Загора е собственик на сградите на Културен център „Стара Загора“, Летния театър, Драматичен театър „Гео Милев“ и Държавна опера-Стара Загора.
„Предназначението на сградите като такива за култура и изкуство, предполага организирането на управлението им съобразно икономическите механизми и правила, наложени в сферата на създаване, управление и представяне на културните продукти. Това обуславя и създаването на отделно звено в структурата на общинската администрация и обособяването му като общинско предприятие „Арт сцена – Стара Загора“ за стопанисване и управление на посочените имоти като обекти за организиране и провеждане на театрални представления и други сценични, културни, образователни, развлекателни и конгресни събития“, каза заместник-кметът Милена Желева.
Предприятието ще управлява още и дейностите, свързани с инициираните и организирани от него нови събития и инициативи в сферата на културата– фестивали, концерти, конкурси, с цел обогатяване на календара на културните събития на Община Стара Загора и реализиране на приходи чрез продажба на билети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари