НачалоБългарияПроф. Ивайло Дичев: Това, че ГЕРБ води, според последните сондажи, не значи,...

Проф. Ивайло Дичев: Това, че ГЕРБ води, според последните сондажи, не значи, че може да управлява

Това, че ГЕРБ води, според последните социологически сондажи, не значи, че ГЕРБ може да управлява. Единствените партии, с които Борисов би могъл да се коалира в името на управлението, са „“ и „“, но те пък не го ис.

Това коментира пред Радио Дичев, професор по културна антропология в Софийския университет.

„Изправени сме пред 5-6 ни вота – на „Възраждане“, на ИТН, на ГЕРБ… Отново сме в задънена улица. По време на та ще се говори за морални категории, за идеологии, за червени линии, но след изборите мисля, че ще трябва да се рави компромис.“

Според Дичев трябва да се подготвим да приемем нещо подобно – дали ще бъде ГЕРБ и , дали – в някаква констелация.

„Не може да се продължава така. Най-вероятно това ще бъде програмно правителство, тип Беров. А може да стане чудо – хората отново да излязат на протести и да си кажат какво искат“, допълни проф. Дичев.

Той изложи своята концепция, според която обществото може да се раздели условно на три – с хора, които с носталгия си спомнят хубавото минало или са се подредили на добри места при последните властници; хора, които вярват силно в бъдещето – това са младите, които ще го живеят; и такива, които по една или друга причина са привърженици на протестния вот.

Добре е да помислим протестите да не са деструктивна сила, как да използваме, да впрегнем това гражданско недоволство за по-добро управление и подобряване на живота – в България, но това важи и за света, пожела още Ивайло Дичев.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО