НачалоЗдравеПроф. Кантарджиев: Причината за бума от шарка в яслите и градините е...

Проф. Кантарджиев: Причината за бума от шарка в яслите и градините е отслабеният имунитет на децата след пандемията

Пандемията е отслабила имунитета на децата и това е в основата на бума от шарка в детските ясли и градини. Това става ясно по време на та на съветника по здравните въпроси на Столичната община проф. Тодор Кантарджиев и директорите на общински детски ясли. Те обиха какви мерки да се вземат при заболяване от скарлатина и варицела, съобщават от bTV.

Професорът даде конкретни съвети на директорите за работата в яслите, препоръча предпазни за предотвратяване на разпространение на заболяването, както и лекарства, които със сигурност помагат за то на скарлатина или варицела при децата и техните родители.

Според проф. Кантарджиев, цитиран от , при стрепоковата инфекция в носоглъта винаги трябва да се дава антибиотик от групата на добре познатите пеницилини или цефалоспорини.

Повечето случаи на скарлатина тази зима се дължат предимно на оживеното общуване и неспазването на мерки като миене на ръце, проветряване и почистване, поясни професорът.
От думите му става ясно още, че след пандемията е имало много вирусни инфекции, които са отслабили имунитета и на децата, и на възрастните. Най-често децата се заразяват 4-5 дни след контакт с друго болно дете.

„Възрастните преболедуват варицела по-тежко от децата“, каза още проф. Кантарджиев и още веднъж омни, че ваксинацията срещу това заболяване е най-добрата превенция.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО