НачалоБългарияПроф. Михаил Неделчев: Интелектуалци изповядват пресилено путинофилие

Проф. Михаил Неделчев: Интелектуалци изповядват пресилено путинофилие

е застрашена от агресията на един безумен диктатор. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Михаил Неделчев, председател на Сдружението на българските писатели и почетен професор на Нов български университет.

„Времето, в което живеем, е драматично. Самият факт, че в момента се води война съвсем близо до нас, лично мен изключително ме вълнува тази война. Изключително с голямо съпричастие се отнасям към братския украински народ. В момента аз изпитвам усещането за застрашена Европа. Вълнува ме, че през 2022 година преживяхме същото усещане за застрашена Европа – застрашена от безумната агресия на един безумен диктатор. Най-драматичното за мен е, че част от българското население всъщност не знае за каква агресия става въпрос и поддържа и тези лишени от църковна свяст призиви на руса православна църква. Тя се компрометира изцяло“, смята той.

По думите му в българското общество дремят мрачни сили – пресиленото путинофилие, което се изповядва от интелектуалци и най-различни хора. Неделчев се надява, че с победния ход на войната за украинците ще се обърне това настроение, защото тази морална подкрепа е нещо, което разрушава самата тъкан на българската национална общност.

„Една от най-важните на истинския творец да отстоява евроатлантическата ориентация на България, но да го прави с художествени текстове, които носят значимо послание, не просто само с лозунги“, изтъкна той.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО