НачалоБългарияПроф. Тодор Галунов: Опозиционният депутатски стол изглежда е по-изгоден от депутатския стол...

Проф. Тодор Галунов: Опозиционният депутатски стол изглежда е по-изгоден от депутатския стол в управлението

„Няма да се стигне до съставяне на кабинет с втория . Гласовете, на които се разчита, са малко. Математически смета няма да излезе. Отиваме към още по-невероятния опит с третия мандат. Напразно беше загубено толкова парламентарно време“.

Това каза пред политологът проф. Тодор Галунов.

И допълни, че това е урок за бъдещи политици и действащи партии:

„Партиите трябва да разберат, че вариантът за кабинет не може да бъде една или две партии да имат смазващо мнозинство и в парламента да липсва реална о… Дали ще има баланс между експерти и партийни фигури – няма значение. Сега берем плодовете на модела на правене на само с тяснопартийни фигури. Назрял е моментът за промяна на модела за правене на политика. Партиите имат нужда от по-свежи лица“.

В предаването „Нещо повече“ пред Георги Марков политологът посочи, че партийната ни система се нуждае първо от кадрово и след това от идейно освежаване:

„Партийната система няма как да се освежи насила. Партиите сами могат да се прегрупират, обединят, но това става по естествен път. Когато моделът е двупартиен или трипартиен, основната идейна политическа се разгаря вътре в партията. Това няма да се хареса в България, защото в българския модел сякаш е залегнало, че партийността е свещена крава. Българският политически модел, както е тръгнал, ще се запази същия“.

Проф. Тодор Галунов подчерта, че не можем да оставим парламента в зависимост от волята на а кога ще връчи мандата:

„Схемата убива идеята за . Действията на президента и на служебния кабинет задълбочават политическата криза. Или имаме парламентарно правителство, или отиваме на избори. Вината е поравно между президента и партиите – президентът се бави, но партиите не ират, значи има харесва да не носят отговорност. На някои партии видимо им е по-добре да бъдат парламентарна опозиция. Опозиционният депутатски стол изглежда е по-изгоден от депутатския стол в управлението“.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО