Програма за закрила на децата с изявени дарби прие служебното правителство

Министерският съвет на днешното си заседание прие постановление за приемане на Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2024 г., съобщиха от пресслужбата на кабинета.
С приемането на Програмата се постига необходимото конкретизиране на мерките и уточняване на списъка на националните и международните конкурси, олимпиади и състезания, за които са осигурени финансови средства за 2024 г. съгласно Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби.
Програмата предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени дарби в областта на изкуството и науката, класирани на първо, второ или трето място на конкурс, олимпиада или състезание на национално или международно равнище, или спечелили златен, сребърен или бронзов медал на международна олимпиада, конкурс или състезание в областта на науката, а в областта на спорта – на първо, второ и трето място на олимпийски игри, световно първенство, европейско първенство, балканско първенство или на първо място на финали на държавно индивидуално първенство или ученически игри чрез еднократно финансово подпомагане в размер до 195 лева и чрез едногодишни стипендии в размер на 135 лева месечно.
С програмата за 2024 г. се предвижда общо 2406 деца от държавни, общински и частни училища да спечелят призови места на национални и международни конкурси, олимпиади и състезания и да получат финансова закрила от държавата по реда на българското законодателство.
Подбраните конкурси, олимпиади и състезания се провеждат през календарната 2024 г. и са с доказани високи критерии при излъчване на победителите, мотивират децата за високи творчески, научни и спортни постижения.
Приетата Програма за 2024 г. представлява логично продължение на програмите от 2005 г. насам за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби. Нейното ефективно и последователно прилагане е част от грижата за развитието на духовния, творческия и физическия потенциал на младите хора в България.
БТА припомня, че през есента на миналата година от Министерството на образованието съобщиха, че по 195 лв. еднократна стипендия ще получат ученици с изявени дарби по проекта „Успех за теб“. Новата стипендия е само една от мерките за допълнителна подкрепа за личностно развитие, заложени в проекта, който се реализира по Програма „Образование“ 2021 – 2027, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд плюс.
 
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари