НачалоБългарияПроходът на Републиката най-после ще има Акт 16

Проходът на Републиката най-после ще има Акт 16

Дългогодишната сага с узаконяването на Прохода на Републиа се очаква скоро да бъде решена. Това става ясно от писмо на Агенция “Пътна инфраструктура” в отговор на поставени въпроси от народния представител от “Продължаваме промяната” Йордан Терзийски. Те са във връзка с питания от страна на граждани, отправени към него по време на организираните приемни в областта. В писмото от АПИ е посочено, че през 2021 г. е започнало ието на дейности по въвеждането на пътя в експлоатация и издаването на Акт 16. В етап на изготвяне и комплектоване е необходимата техническа документация за съставяне на искане за назначаване на държавна приемателна комисия от ДК, посочват от АПИ.


По отношение на път II-55 Проход на Републиката в участъка от км 0+000 до км 33+420 се подготвя документация за възлагане изработването на технически за основен ремонт. След разработването на проекта ще бъде пристъпено към възлагане на неговото изпълнение, а до тогава трасето на територията на областта ще бъде поддържано по линия на текущ ремонт и поддръжка. Участъците с концентрация по пътнотранспортни произшествия ще бъдат обследвани и обезопасени спрямо предписаните за тях мерки.
По отношение на искането за шумозаглушителни елементи по трасето при Килифарево ще бъде равено замерване на шума и при необходимост към проекта за основен ремонт или чрез отделен проект ще бъдат предприети съответните действия.
Относно път I-5 “ – Бяла – В. ” за цялото трасе на територията на областта е възложено разработването на технологичен проект за подмяна на асфалтовата настилка, локални ремонтни дейности, подобряване на отводняването и актуализация на постоянната организация на движение. До средата на юни по трасето ще бъде направен оглед от експерти на АПИ и Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата” в присъствието и на проектанта, който ще изготвя технологичния проект. Целта е да се набележат конкретни мерки за подобряване на безопасността в участъка. Извън обхвата на технологичния проект се работи по изготвяне на необходимата документация за стартиране на обществена поръчка за проектиране и строителство на двете тунелни съоръжения при км 103+613 и км 103+885, на мостовото съоръжение и жп надлеза при км 106+569 и км 106+096 на входа на град В. Търново.
За територията на село Поликраище започва организация за подмяна на износващия пласт на настилката, изграждане на изкуствени неравности и последващо полагане на пътна маркировка и пътни знаци, съгласно одобрен и съгласуван проект за организация на движение на територията на селото, разработен от Община Г. Оряховица. Предвиждат се изкуствени неравности при входовете на селото и при пешеходната пътека до училището. При изпълнението на проекта същият ще бъде допълнен с мярка за физическо разделяне на потоците на движение с цел възпрепятстване на нерегламентираното изпреварване.
На главния път се предвижда още да бъде изградена естакада, която да дублира трасето на Присовките завои, които са един от най-опасните участъци не само в областта, но и в страната.
Относно обособяване на трета лента на кръстовището с ул. “Дълга лъка” от АПИ уточняват, че за участъка се търси нормативно допустимо решение за това, като има възможност изпълнението да се възложи заедно с проектите за ремонт на прилежащите съоръжения.
Сред мерките за подобряване на републиканската пътна мрежа в областта се планира основен ремонт на път III-303 “Левски – – Керека” от км 19+260 до км 41+380, текущ ремонт за III- 3031 “Павликени – Русаля – Самоводене”. Подготвя се документация за възлагане изработването на технически проект за основен ремонт на участъка от град до след гр. Полски Тръмбеш, посочват още от пътната агенция.

Симон Милков
Симон Милков
Симон Милков, е журналист на свободна практика. Популярен със своите авторски рубрики "Шибанистан" и "ПарламентьорЪт". Информационна агенция "БезпартиенБГ", е създадена също по негова идея, като източник на свободна и независима гражданска журналистика. За контакт: s.milkov@bezpartien.bg
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО