Произведенията на Атанас Далчев звучат философски, каза Светлана Хаджиева от Регионалната библиотека в Смолян

Атанас Далчев е изключително интересна личност, той не е лесен за разбиране от всеки читател. Това каза Светлана Хаджиева от Регионалната библиотека „Н. Вранчев“ при представянето в Националния пресклуб на БТА в Смолян на новия брой на списание ЛИК „По дълбоките следи на Атанас Далчев“. В пресклуба в Смолян на представянето гостува и Росица Ималова, библиотечен служител.
„Когато за първи се срещнах с творчество на Далчев в училище и прочетох негови произведения, ми се стори много странен, труден, непознат автор. Това ме провокира да потърся допълнителна  информация за него, прочетох други негови произведения, анализи, критика и тогава го опознах като автор“, разказа Светлана Хаджиева, която е журналист. Със своето високо образование, поет, но и философ, с висок афинитет към изобразителното изкуство и владеене на няколко езика, той е превеждал художествена литература на писатели от световна величина, допълни Хаджиева.   
Творчеството на Атанас Далчев влиза в учебното съдържание в средното образование сравнително късно и то с избрани произведения, днес учениците от 10 клас изучават произведението „Повест”, а  в 12 клас – „Молитва”, посочи Светлана Хаджиева.  По думите й Далчев заслужава своето достойно място сред класиците на българската литература. „Неговите фрагменти, писани преди толкова години, звучат актуално и днес. Те са и философски, изобщо неговите произведения звучат философски“, каза Светлана Хаджиева. Един от най-често се споменаваните  е „Един писател личи и по това, което той не си позволява да пише”. Колко писатели днес биха спазили този принцип, попита риторично Хаджиева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари