Прокуратурата е образувала 444 преписки и 95 досъдебни производства за изборни нарушения от началото на кампанията до 14:00 часа днес

От началото на предизборната кампания до 14:00 часа днес са образувани общо 444 преписки и 95 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите. Това съобщиха от прокуратурата по повод нарушения и престъпления, свързани с изборите за 50-о Народно събрание и за Европейски парламент.
По апелативни райони досъдебните производства, свързани с вота за народни представители и представители на България в Европейския парламент, са разпределени по следния начин: Апеалтивна прокуратура-София – 33; Апелативна прокуратура-Бургас – 27, Апелативна прокуратура-Пловдив – 5; Апелативна прокуратура-Варна – 23, Апелативна прокуратура-Велико Търново – 7.
От държавното обвинение допълват, че във Върховна прокуратура функционира дежурно звено от прокурори и служители, което обобщава постъпващата информация от прокуратурите в цялата страна.  
Също така продължава да функционира и Националното междуведомствено звено, което координира дейността на Прокуратурата, МВР и ДАНС за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес и законосъобразното провеждане на изборите.
По-рано днес от МВР съобщиха, че от началото на кампанията до 12:00 часа днес са получили 436 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Близо 16 000 полицаи са ангажирани за охрана на изборите, а от тях 15 600 охраняват пряко секции, а останалите са разпределени в групи за реакция при сигнали за купуване на гласове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари