Прокуратурата ще повдигне задочно обвинение на Ружа Игнатова, а САЩ обяви награда до 5 млн. долара за информация, която да доведе до ареста й

Предстои да бъде повдигнато задочно обвинение на Ружа Игнатова у нас, което ще позволи да предприемем необходимите действия по стартиране на процедура по конфискация на незаконно придобито от нея имущество. Това съобщи по време на пресконференция в Съдебната палата и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. На събитието присъстваха посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен и Пламен Тончев, председател на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).
Днес правителството на САЩ обявява нова награда в размер до 5 млн. щатски долара за информация, водеща до арест или осъдителна присъда на родената в България германска гражданка Ружа Игнатова, съобщи посланикът на САЩ в България Кенет Мертен.
БТА припомня, че през юни 2021 г. в София бе задържана българката Ирина Дилкинска, която на 20 март бе предадена на американските власти, заради обвинение в участие в престъпна група, създадена с цел измама и пране на пари. Предполага се, че тя е била съучастник в предполагаемата престъпна дейност, извършвана от издирваната Ружа Игнатова.
През 2022 г. Би Би Си съобщи, че изчезналата „криптокралица“ Ружа Игнатова е попаднала в списъка на 10-те най-издирвани лица на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ. Българката е обвинена, че е присвоила над четири милиарда долара, които подмамила хора да инвестират в нейната компания за търговия с криптовалути „УанКойн“ (OneCoin). Това обаче се оказало измама. 
Ружа Игнатова е в неизвестност от 2017 г., когато в САЩ срещу нея е издадена заповед за арест. Тя била видяна за последно да се качва на самолет от България за Гърция, след което следите й се губят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари