Прокурор Мартин Александров говори за агресията в училище пред деветокласници от Търговище

Рекламирай в beZpartien.bg

Прокурорът от Окръжната прокуратура в Търговище Мартин Александров откри Образователната програма за тази учебна година, провеждана от Окръжен съд – Търговище. Темата на лекцията пред деветокласници с класен ръководител Даниела Стойкова в Първо СУ „Св. Седмочисленици“ беше „Детското насилие и агресията в училище. Наказателна отговорност на непълнолетните. Хулигански прояви на непълнолетни лица и последици. Възпитателни мерки за деца при противообществени прояви, начини и места за прилагането им“, подбрана по повод 19 ноември – Световен ден за борба срещу насилието над деца, съобщи говорителят на институцията Десислава Здравкова. 
Магистратът очерта формите на насилие, дефинирани в Закона за крила на детето, като обърна внимание на тормоза, като системно повтарящи се действия, насочени да повлияят отрицателно на отсрещната страна, особено между връстници, най-често напоследък в социалните мрежи. 
Прокурор Александров обясни разликата в носенето на наказателна отговорност в различните възрастови групи и говори за значението да разбират и ръководят постъпките си. Обърна внимание на нормативната уредба, регламентираща мерките и начините на прилагането им при противоправно поведение на лица и деца, разликите в наказанията съобразно възрастта – Наказателен кодекс, Наказателно-процесуален кодекс, Закон за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, Указ за борба с дребното хулиганство. Разграничи едрото от дребното хулиганство, акцентира на обществената опасност като критерий за дефинирането им.
Лекторът сподели случаи от практиката си – от най-дребни простъпки до заловен и осъден за убийство непълнолетен извършител. Даде примери на подрастващите как възрастни могат да ги въвлекат в извършване на противоправни действия. Учениците получиха образователни материали, предоставени по Образователната програма от Висшия съдебен съвет. 
С лекцията Окръжният съд в Търговище, съвместно с Окръжна прокуратура в града, проявяват съпричастност към проблема и информираността на подрастващите по темата е начин на преодоляването му. 
Както БТА съобщи, през миналата учебна година Образователната програма „Съдебната власт-информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ включваше 20 учебни часа на различни теми, целящи повишаване на правната култура у подрастващите. Окръжният съд в Търговище вече десет години работи по образователната програма. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *