Промените в транспортната схема на Добрич, които трябваше да влязат в сила на 1 май, са отложени за януари 2025 година

Промените в транспортната схема на Добрич, които трябваше да влязат в сила от 1 май тази година, са отложени за 1 януари 2025 година след решение в тази посока на общинските съветници на редовното заседание днес. Дебатите по казуса продължиха около два часа. Докладната записка бе внесена от заместник-кмета Павел Павлов, като в мотивите ѝ се припомня, че заради постъпили множество сигнали от граждани за подобряване на транспортното обслужване, са предприети действия за промени в транспортната схема, като с решение от 19 септември 2023 г. на Общински съвет, са утвърдени промени в нова общинска транспортна схема, като част от тях влязоха в сила веднага, но за други е решено да влязат в сила от 01.05.2024 година.
В доклад на временно изпълняващия длъжността управител на дружеството „Градски транспорт“ Катя Петкова се посочва, че влизането в сила на промените в маршрутните разписания от 1 май тази година до края на 2024 г., ще доведе до увеличение на километрите пробег с 598 590 км.Освен това за изпълнение на промените ще са необходими общо 46 превозни средства в делнични дни със съответно 92 шофьори, което ще увеличи негативния финансов ефект на дружеството.
Финансовото състояние на дружеството бе в основата на дебатите в залата. Стана известно, че за първото тримесечие то е на загуба в размер на 861 хиляди лева. За 505 хиляди лева задължения, Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите (ТД на НАП) Добрич е наложила обезпечителни мерки върху два от четирите електробуса на дружеството.
„Положението не е розово. Това се вижда и от доклада на управителя на дружеството. Приемаме много сериозно тази ситуация и търсим решения за излизане от нея“, заяви заместник-кметът Павел Павлов. Той подчерта, че след получаване на субсидиите от държавата за второто тримесечие ситуацията ще изглежда по-различна. Павлов обърна внимание, че прогнозите се правят на база на реални данни, а сега за първи пъти има реални данни, на които да се стъпи. 
Към момента дружеството разполага с 53 превозни средства и 73-ма шофьори. Част от завишените разходи дружеството от началото на годината, се дължат и на вдигането на минималната работна заплата в страната. Петкова посочи, че от 1 януари заплатите на служителите са коригирани с 19,6%. Председателят на постоянната комисия „Транспорт и безопасност на движението“ Георги Джендов направи предложение промените в схемата да се отложат за 1 май 2025 г, но то не получи подкрепа.
Докладната бе окончателно одобрена с 22 гласа „За“ и 7 „въздържал се“. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари