НачалоИкономикаПромишленото производство в Германия намалява с 0,3 на сто през юли

Промишленото производство в Германия намалява с 0,3 на сто през юли

Промишленото производство в Германия е намаляло през юли, показват данни, публикувани от германса статистическа служба „Дестатис“ (Destatis), предаде ДПА.
Показателят отчита понижение от 0,3 процента на месечна база спрямо юни, като преди това продукцията в сектора се увеличи с 0,8 на сто спрямо май. ДПА посочва, че прогнозите на анализаторите са били за спад от 0,5 процента.
Изключвайки секторите на та и строителството, където се отчита ръст от съответно 2,8 на сто и 1,4 процента, промишленото производство е намаляло дори повече – с 1 на сто.
Понижение в производството се наблюдава във всички останали основни групи. Производството на потребителски си намалява с 2,4 процента, а това на стоките за недълготрайна употреба намалява с 3,0 на сто. Производството на капиталови стоки се понижава 0,8 на сто през юли, а на стоките с междинна употреба с 0,6 процента.
На годишна база промишленото производство регистрира спад от 1,1 процента след спад от 0,1 на сто през юни.
В своя анализ „Дестатис“ посочва, че производството през седмия месец на годината все още е засегнато от крайния недостиг на междинни продукти, като ример електронни чипове, стомана и др.
Предприятията все още имат затруднения при ието на своите поръчки, тъй като веригите за доставки са нарушени заради войната в , както и поради последиците от епидемията от Ковид-19.
73,3 процента от анкетираните промишлени предприятия се оплакват от затруднения и проблеми при снабдяването с междинни продукти и суровини през юли 2022 г., според Института за икономически изследвания „Ифо“ (Ifo).

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО