Протестът на енергетици и миньори от „Марица Изток“ стигна до Хасково

Рекламирай в beZpartien.bg

Протестът на енергетици и миньори срещу спирането на мощности от енергийния комплекс „Марица Изток“ стигна от Старозагорско до региона на Хасково. Тръгналото тази сутрин от Раднево и Гълъбово, автошествие премина през Симеоновград и Димитровград до северния изход на Хасково, където се установи колоната от леки автомобили.
Това, което се случва в държавата, силно ни притеснява, каза миньорът Йордан Стоянов. Вече една топлоелектрическа централа (ТЕЦ) и един рудник спряха работа, а другите работят почти на минимум, каза той. Стоянов посочи, че исканията са пределно ясни – браншът да е конкурентоспособен и при положение, че могат да се изпълнят изискванията на Европейския съюз за въглеродните емисии, да бъде изграден завод за улавяне и преработка на тези емисии.
Настояваме България да излезе от Зелената сделка и работата на комплекса да продължи до 2040 г., каза го колегата му Драгомир Драгнев. Участниците в проявата на недоволство имат намерение да затворят за час изход от Харманли към магистрала „Марица“, като протестът ще завърши до ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *