Протестът на миньори и енергетици от Старозагорско затвори днес няколко пътни участъка в областта и край Нова Загора

Рекламирай в beZpartien.bg

Протестно автошествие на миньори и енергетици от Старозагорско затвори през днешния ден пътни артерии в област Стара Загора и край град Нова Загора. Протестът започна от две точки – Раднево и Стара Загора. 
В обедните часове десетки автомобили се събраха на пътя Стара Загора – Казанлък в района на Върха, където блокираха движението на автомобили, след което автошествието продължи към Казанлък и премина през централната част на града. Протестиращите продължиха по Подбалканския път София – Бургас. Движението по него беше блокирано край разклона за град Мъглиж, а по-късно през деня последната блокирана отсечка беше в района на Нова Загора по пътя към Стара Загора. 
Протестът е организиран от представителите на новоучреденото сдружение с нестопанска цел „Миньори и енергетици заедно“. Техните основни искания са премахване на плащанията на въглеродни емисии от централите в Маришкия басейн до изграждане на завод за улавяне на въглеродни емисии. Според тях това ще даде конкурентоспособност за ценообразуването на електроенергия, добивана от въглищни топлоелектрически централи и конкурентна среда при производството на електроенергия.
Сред исканията им е още изпълнение на концесионния договор на „Мини Марица-изток“, като неразделна част от това да бъде рекултивация на земите в комплекса – една част да остане земеделска земя, а останалата да бъде включена в горски фонд, както е по концесионен договор. Протестиращите се обявяват против излизането на битовите потребители на свободния пазар, което според тях ще доведе до „немислимо увеличение на цените и непосилни сметки за ток“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *