Протестиращи искат да се наложи забрана за преминаване на тирове през прохода Петрохан

Около 300 души от Берковица, Монтана, Враца, Вършец и село Бързия с представители от община Берковица протестираха в местността Чапраза на шосето Монтана – Берковица – София през прохода Петрохан в Стара планина. Протестиращите искат да се наложи забрана за преминаване на тирове през прохода.
Те очакват такова решение да бъде взето в почивните дни от Агенция „Пътна инфраструктура“ заради предстоящото затваряне на отсечка от Мездра до Лютидол заради ремонт. Кметът на Берковица Радослав Найденов беше на протеста и заяви пред протестиращите, че подкрепя техните искания и че преминаването на тежкотоварни камиони през прохода ще създаде опасност от транспортни произшествия, ще разбие пътя, който не е проектиран за автомобили над 12 тона, и ще напука къщите и оградите на живеещите около шосето хора от община Берковица. 
Кметът съобщи, че към момента все още няма заповед за насочване движението на тежкотоварни автомобили през прохода Петрохан, но заяви, че е много вероятно през почивните дни такава да бъде издадена. Той призова централната власт да не пренебрегва мнението на хората в община Берковица и на местната власт, която е категорично против преминаването на тирове през Петрохан. 
От 19:00 ч. до 19:15 ч. протестиращите блокираха движението през прохода, като от двете страни се образуваха километрични опашки от леки автомобили.
Полицията охраняваше протеста без да се намесва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари