Противоминната военноморска група в Черно море започна работа, подписани са набор от оперативни документи за дейността ѝ

Противоминната военноморска група (MCM Black Sea) в Черно море започна работа, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО). 
Оттам посочиха, че командирът на Военноморските сили (ВМС) контраадмирал Кирил Михайлов е участвал днес в среща на Комитета на Противоминната военноморска група в Черно море, която се е провела в Истанбул заедно с командирите на ВМС на Турция и Румъния. На срещата бяха подписани набор от оперативни документи, регламентиращи дейността на групата, уточниха от МО.
На тържествената церемония, в присъствието на командирите на Военноморските сили на трите държави, бе дадено началото на първата активация на Противоминната военноморска група в Черно море.
От Министерството на отбраната добавиха, че българските Военноморски сили участват с минен ловец „Струма“ с командир капитан III ранг Мирослав Добрев. По време на първата активация до 16 юли групата ще действа в националните морски пространства на трите държави. Корабите ще изпълняват задачи по разузнаване и наблюдение с оглед на минната заплаха, противоминни действия в определени зони, съвместни учения, подобряване на оперативната съвместимост и повишаване на морската ситуационна осведоменост на НАТО, информираха от ведомството.
Групата ще вземе участие в морската фаза на националното военноморско учение с международно участие „Бриз – 2024“.
На 28 юни т.г. минният ловец „Струма“ отплава от Военноморска база – Варна за Истанбул за първата активация на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния. Пред медиите командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов каза, че такава операция не е провеждана от края на Втората световна война, когато е извършвано минопочистване по българските брегове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари