НачалоСвятПротивовъздушната отбрана на Украйна е една от най-ефективните и боеспособни в света

Противовъздушната отбрана на Украйна е една от най-ефективните и боеспособни в света

Коментар на Александър Коваленко пред Site.ua/ превод: Бесарабски фронт

Руса дилема за използването на ракетни оръжия се превръща в очевиден фал и патова ситуация

Руското командване търси начини за повишаване на ефективността на използването на останалото ракетно оръжие на територията на .

Днес проблемът на руските окупационни войски е не само липсата на ракети, но и противовъздушната отбрана на Украйна.

Многократно съм отбелязвал, че противовъздушната отбрана на Украйна днес е една от най-ефективните и боеспособни в света, въпреки факта, че нашите ракетчици трябва да работят със стара съветска техника.

Украинските защитници на въздушното пространство са разработили алгоритми за противодействие на почти целия набор от ракетни оръжия с въздушно, морско и наземно базиране на Руската федерация, като са натрупали опит, който няма аналог в света.

Дори до скоро неуязвимият и „без аналог в света” КР “Калибър” е свалян от нашата ПВО с вероятност над 90%. Единствената засега недостъпна за противовъздушна отбрана на въоръжените сили на Украйна ракета е Х-47М „Кинжал“.

Но от Х-47М „Кинжал“ се произвежда ограничени бройки, това не е масово производство, а има на въоръжение по-малко от 40 от тези ракети – няма да стреляш на воля.

Към днешна дата руснаците не смятат за рационално използването на Х-101, Х-55, КР “Калибър”, П-800 “Оникс”, 9М723 / 9М728 и други за единични удари. Тъй като е по-лесно да се свалят единични или малобройни цели, а разходите са на вятър.

Има само един изход – да се увеличи броят на еднократните пускове, за да се увеличи преодоляването на ПВО. Но възниква друг проблем, произтичащ от недостига на ракети и проблематичността на тяхната логистика за навременното им и редовно доставяне до летища и бази.

Тоест, в близко бъдеще ще можем да наблюдаваме увеличаване на паузите между обстрелите на територията на Украйна, но в същото време увеличаване на количествения еднократен пуск.

Трябва да се отбележи, че с всякакъв такъв пуск, от една страна, самата пауза ще се увеличи, от друга страна, размерът на наличните пускови ще намалее.

беЗпартиен
беЗпартиенhttps://bezpartien.bg
Автор, безпартиен.
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО