ПУ „Паисий Хилендарски“ обяви първо класиране, записването на новоприетите студенти ще продължи до 12 юли

Първото класиране на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” беше обявено вчера, съобщиха от висшето училище. Записването на приетите ще продължи от 9 до 12 юли включително. От висшето училище уточняват, че студентите, приети по първа желана специалност, следва да се запишат в указания срок. Ако не го направят, те ще загубят право на участие в следващо класиране. Второто класиране ще бъде обявено на 15 юли.
Общият брой на кандидат-студентите за първо класиране е 7122, като от тях 1637 души се явиха на конкурсните изпити от редовната сесия от 23 до 27 юни, а останалите участват единствено с оценки от ДЗИ, съобщи зам.-ректорът доц. д-р Борян Янев. През 2024 г. общият брой на класираните в първо класиране е бил 4754 кандидати. Това превръща настоящият резултат в своеобразен рекорд, посочват от университета.
Най-висок минимален бал тази година се отчита в специалността „Право” (жени) в редовна форма – 34,60 от максималния възможен резултат 36,00, както и в „Софтуерно инженерство”  – 34,40.
Общият брой на отличните оценки от редовната изпитна сесия е 275, от които 160 са пълните шестици. Най-много оценки 6,00 са получени по английски език – 47, а общият брой на отличните оценки по предмета е 84.
Оценки „Много добър“ и „Добър“ са получили съответно 362 и 353 кандидати. Със среден резултат са 265 кандидати. Оценка „Слаб” са получили 382 човека, допълни зам.-ректорът доц. д-р Борян Янев.
Все още не се е провел изпитът по специалността актьорство за драматичен театър. По традиция на ПУ „Паисий Хилендарски“ той се провежда през месец септември в три конкурсни кръга в три последователни дни. През тази година определените дати са 11, 12 и 13 септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари