Публичен подбор на членове на управителните органи на общински търговски дружества в София предлага общинският съветник от БСП Диана Тонова

Публичен подбор на членове на управителните органи на общински търговски дружества в София предлага общинският съветник от БСП Диана Тонова, съобщиха от партията. Тонева е внесла доклад в Столичния общински съвет, в който се предлага да бъде обявен публичен подбор за избор на членове на съвет на директори и надзорни съвети на общинските търговски дружества „Център за градска мобилност“ ЕАД, „Столичен електротранспорт“ ЕАД, „Столичен автотранспорт“ ЕАД, „Метрополитен“ ЕАД, „Софекострой“ ЕАД, „Топлофикация София“ ЕАД  и „Софинвест“ ЕАД.
Договорите на членовете на управителните органи на тези дружества са в хипотеза на изтекли или изтичащи в рамките на календарната година, уточняват от пресцентъра. 
Време е да покажем, че имаме волята да наложим модел на управление на Столичната община и общинските търговски дружества, основан на принципите на прозрачност и компетентност, и при зачитане на обществения интерес, каза Тонова.
Години наред ГЕРБ управляваше тези дружества чрез т.нар. „временни”, „до провеждане на конкурс” назначения, без подбор, критерии и гаранции за експертност и добро управление. Време е да се сложи край на тази практика, категорична е Тонова, предават от партията. 
Съгласно относимата нормативна уредба, конкурсът е единствената правна възможност за избор на членовете на управителни органи на публични предприятия. Конкурсът е и единственият безспорен, прозрачен, гарантиращ експертен подбор и защита на обществения интерес механизъм.
Тонова се надява другите политически сили да подкрепят доклада, за да могат да стоят с открити лица пред избирателите си, които според нея очевидно от последните избори, все по-малко вярват на политиците.
БТА припомня, че днес Корнелия Нинова подаде оставка като председател на БСП. Тя ѝ беше поискана вчера заради катастрофалния според тях резултат на партията на изборите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари