„Работилница за лекари“ организират за младите хора в Шумен

„Работилница за лекари“ и обучение за първа долекарска помощ организират в Градската градина в Шумен. Събитието е насочено към млади хора, които се запознават с организации, работещи за здравно образование и професионална реализация в сферата на здравеопазването. Инициативата е на Фондация „Гален Темелков“, Българския младежки червен кръст (БМЧК), Общинския младежки съвет в Шумен и Фондация „Подобри“. Събитието е по проект „Доброволческото е супер яко“, финансиран от Фондация „Работилница за граждански инициативи“.
„Работилница за лекари“ е насочена към деца и младежи. Студенти от Медицински университет – Варна и от Филиала на висшето училище в Шумен водят занимания, демонстрирайки различни медицински манипулации. Посетителите се обучават как да се измерват кръвно налягане и кръвна захар. „Фондация „Гален Темелков“ е обърната към подпомагане и подкрепа на кандидат-студенти и студенти по медицина. Още със стартирането на фондацията всяка една инициатива е свързана с тези млади хора“, каза за БТА Марина Персенг, учредител на Фондацията. „Работилницата за лекари е един утвърден проект, обърнат към най-малките и подрастващите. Студентите са в ролята на доброволци тук. Те демонстрират своя опит. За най-малките има плюшени играчки, които децата лекуват и им поставят диагнози, за да влязат в обувките на лекарите. За средната възрастова категория сме подготвили флашкарти с основните органи в човешкото тяло“, добави Персенг.
В обучението за първа помощ, организирано от Българския Червен кръст (БЧК), се показва как се оказва първа долекарска помощ и сърдечен масаж, как да се помага на пострадал човек и как се слагат различни превръзки на пострадали. Доброволците в БЧК, ангажирани с демонстративното здравно събитие, са около десет.
Цел на Фондация „Подобри“ е да популяризираме възможностите за доброволчество пред местната младеж и да окуражим младите хора да се включват в различни доброволчески инициативи, които отговарят на техните интереси и каузи, заяви за БТА Петър Бодуров, съучредител и изпълнителен директор на Фондация „Подобри“. „Здравето е най-важно. Искахме днес да поканим организациите, които са най-активни на местна почва“, добави той.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари