Работници от Индия, Бангладеш и Казахстан запълват недостига на кадри в металообработващата промишленост в Русе

С граждани на Индия, Бангладеш, Украйна, Молдова и Казахстан бизнесът от Русе и региона опитва да компенсира недостига на кадри. Това съобщиха за БТА изпълнителният директор на Русенска търговско-индустриална камара Милен Добрев и директорът на дирекция „Бюро по труда“ в Русе Йоана Терзиева преди началото на семинара „Нови хоризонти: Достъп до пазара на труда за чужденци“.
На форума, който се провежда днес, бяха представени процедурите и изискванията за наемане на чужденци, включително граждани на трети страни. Участниците имаха възможност и да обменят добри практики и успешни стратегии за намиране на подходящи кадри. 
„Необходимостта от повече кадри е част от растежа и развитието на икономиката. В регионален план се търсят предимно ниско- и средноквалифицирани служители, най-често за преработващата промишленост, транспорта и логистиката. Има обаче и компании, които имат нужда от висококвалифицирани специалисти“, коментира Милен Добрев.  
По думите му причините за недостиг на кадри са демографски, както и миграцията на наши специалисти в чужбина.
Йоана Терзиева добави, че подобни процеси се наблюдават в цяла Европа, а най-много липсват инженерите.
„Изключително търсене в Русе има и на заварчици, шлосери, шмиргелисти, както и хора в строителството. В момента индустрията и бизнесът имат нужда от тези кадри, за да могат да раздвижат нашата икономика“, каза още директорът на „Бюрото по труда“ в Русе.
Тя отчете, че намирането на конкретни работници и специалисти отнема повече време от процедурите, необходими за извършване впоследствие.
„Ние насърчаваме първо да се изчерпят изцяло ресурсите на местния пазар на труда и тогава да се погледне навън. Това обаче е избор на бизнеса, който ние уважаваме и се стремим да бъдем техен партньор. Нашата работа, като част от Агенцията по заетостта, е да издадем разрешително и да регистрираме хората, които са наети от фирмите“, добави Терзиева.
Тя уточни, че към момента в крайдунавския град има около 40 граждани на държави извън Европейския съюз, които работят предимно в предприятия от металообработващата и корабостроителната промишленост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари