Радвам се, че все повече компании осъзнават ползите от добрия имидж за социално отговорния бизнес, каза служебният министър Ивайло Иванов

Радвам се, че все повече компании осъзнават ползите от добрия имидж за социално отговорния бизнес, който привлича и задържа талантливите си служители и е предпочитан сред клиентите, каза служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов при връчването на годишните награди „Социално отговорен стратегически мениджмънт“ за 2023 г. на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). 
Отдавна средствата, отделени за развитие на корпоративната социална отговорност, не се възприемат като разход, а като инвестиция с висока възвръщаемост, каза още Ивайло Иванов, цитиран от министерството.
Наградите се присъждат за трети път с цел да се популяризират добрите практики на компаниите, които подкрепят развитието на служителите си, инвестират в опазването на околната среда и благосъстоянието на обществото.
В конкурса за 2023 г. с добри практики в категориите „Човешки ресурси“, „Общество“ и „Околна среда“ се включиха повече от 50 компании, допълват от министерството. 
Представени са инициативи за подкрепа на работниците и служителите чрез социални програми, доброволчеството в полза на общността, инвестиции в околната среда. Проектите са оценени от експертно жури, съставено от членове на Консултативния съвет по корпоративна социална отговорност.
Служебният министър Иванов припомни, че МТСП е разработило Стратегия за корпоративна социална отговорност 2024 – 2027 г., за да насърчи все повече бизнес лидери да припознаят социално отговорното управление като част от философията на своите компании. „Разчитаме, че с Вашата ценна подкрепа ще успеем да реализираме нейното успешно прилагане. Това ще даде своя неоценим принос към запазването и развитието на човешките ресурси на пазара на труда у нас и към мотивирането на сънародниците ни зад граница да се върнат, за да работят в България за социално отговорни работодатели“, каза Иванов. Той връчи отличията в категория „Човешки ресурси“. Първото място спечели „Идеал Стандарт – Видима“ АД. На второ място се класира „Ай Би Ем България“, а на трето – „Кауфланд България“ ЕООД енд Ко КД и „Йеттел България“ АД.
Заместник-министър Наталия Ефремова връчи наградите в категория „Общество“, в която победител стана „Лидл България“ ЕООД. На второ и трето място са „Йеттел България“ АД и „Монделийз България“ ЕООД. Призьорите в категория „Околна среда“ бяха отличени от началника на кабинета на Иванов Ирена Цветкова. Първото място заслужи „Солвей Соди“ АД. Втора и трета награда спечелиха „Биоком“ ЕООД и „Кингли“ ЕООД.
МТСП връчи и две специални награди. Екипът на „Лидл България“ ЕООД беше отличен за цялостен принос в социално отговорния стратегически мениджмънт. „ДиЕксСи Технолоджи“ ЕООД получи приз за своята програма, насочена към предоставяне на възможност на хората от аутистичния сектор да работят.
На 22 декември 2023 година МТСП връчи за втори път годишните награди в областта на корпоративната социална отговорност, в които бяха отличени добрите практики на социално отговорния мениджмънт на компании от частния и публичния сектор, структури от публичната администрация и научните среди, които благоприятстват развитието на служителите, околната среда и обществото. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари