Рано тази сутрин започна премахването на близо 40 незаконни постройки в Стара Загора

Под засилено полицейско присъствие днес започна поредното събаряне на незаконни постройки в Стара Загора. Рано сутринта на терен имаше багери, които започнаха премахването на зданията, построени незаконно на общинско място в поречието на река Бедечка. На място нямаше напрежение, а част от живеещите в тези сгради наблюдаваха как се случва премахването. 
„Ще бъдат съборени 36 постройки от тази местност. Всички те са минали по стандартната процедура на Закона за устройство на територията с конструктивен акт и имат издадена заповед на кмета за премахване. Дадено им беше време за доброволно премахване, но това не се случи и днес преминаваме към принудително премахване“, каза Ангел Стоманярски, главен експерт в Дирекция „Общински проекти, безопасност на движението и контрол по строителството“ в Община Стара Загора. Той посочи, че половината от решенията за премахването на тези сгради са били обжалвани пред Административния съд в Стара Загора, който е постановил, че „заповедта на кмета е законосъобразна“, каза експертът.
От думите му стана ясно, че живеещите в тези постройки са настанили се незаконно след друго премахване на подобен вид незаконни сгради преди няколко години и не са жители на „Те просто се заселват и правят много бели, гледат животни и вдигат много шум“, обясни Стоманярски. Той допълни, че на мястото не може да има строителство, защото е в поречието на реката.
Незаконните постройки ще бъдат премахнати в рамките на няколко дни. По първоначални сметки акцията ще струва на общината около 50 хиляди лева. „Целият район тук ще бъде почистен“, каза Ангел Стоманярски.
Преди събарянето на всяка сграда беше извършван оглед за наличието на хора и животни в нея. В една от къщите беше намерено куче и беше извикан представител на общинския приют за безстопанствени животни.
Това е поредната акция на премахване на незаконни постройки в Стара Загора. Първата беше в ромския квартал „Лозенец“ през 2014. До момента сградите, премахнати от местната администрация, са близо 300. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари