Ръст в плащането на местните данъци и такси отчитат от Община Плевен

Рекламирай в beZpartien.bg

Ръст в плащането на местни данъци и такси от началото на кампанията отчитат от Община Плевен. До днешна дата постъпленията са около 1 млн. лв. повече, сравнено със същия период на миналата година. Това съобщи Огнян Иванов, директор на Дирекция „Приходи от местни данъци и такси“.
„Постъпленията от данъка върху недвижимите имоти към момента са в размер на 2 550 000 лв., което е 26 процента от годишния план. Отчита се преизпълнение към този период на годината спрямо миналата, когато събираемостта е била 23 на сто“, отбеляза Иванов. 
„Постъпленията от данъка върху превозните средства е в размер на 31 процента от годишния план. Изпълнението е по-добро, защото плащането на този данък в обвързано с годишния технически преглед на автомобила“, допълни той. 
От таксите, които дължат гражданите, основният източник на приходи е тази за битови отпадъци. Тя е изпълнена на 30 процента, което е 2 270 000 лв. 
„Приятната изненада са постъпленията от данък върху придобиване на имущество по възмезден начин, т.е. от данъка, който всеки гражданин заплаща при изповядване на сделка пред нотариус при закупуване на моторни превозни средства или недвижими имоти. По отношение на този данък дирекцията няма как да въздейства за събираемостта му, той зависи предимно от икономическата активност на населението и конюнктурата на пазара“, коментира Иванов. Към момента годишният план е изпълнен на 23 процента, при 19 за същия период на миналата година. Постъпленията възлизат на 1 350 000 лв.  
„Отстъпката от 5 процента при плащане на местните данъци и такси, когато се покрива цялото задължение, е до 30 април“, припомни още Иванов. Задълженията си жителите на община Плевен могат да платят и на две равни вноски – до 30 юни и до 31 октомври.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *