Различни варианти за заплащане на аптеките обсъдиха фармацевтите и здравната каса, предстои нова среща

Различни варианти за заплащане на аптеките обсъдихме по време на срещата днес, казаха пред журналисти Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз (БФС) и и.д. управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Момчил Мавров след среща между ръководствата на съсловната организация и на Касата.
Вече има и нови варианти, които обсъждаме, довечера на заседание на Управителния съвет на БФС ще ги представим на колегите, каза Маринов. По думите му въпреки конструктивния диалог, на сайта на Министерството на здравеопазването има публикуван проект за промяна в Закона за здравното осигуряване, който всъщност ликвидира договарянето. В законопроекта се посочва, че „ако не се постигне договаряне, ще стане това, което Касата каже“, допълни Маринов. Според него „по този начин някой се опитва да разруши конструктивния диалог, а точно в този момент такива промени не бива да се публикуват“.
Нека не коментираме закона на този етап, най-важното към момента е, че има диалог, радваме се, че върви, няма да се спираме на конкретни варианти, защото са в процес на обсъждане, не искаме да подведем никого, каза проф. Мавров.
Маринов и проф. Мавров не посочиха нито един конкретен вариант, който е бил обсъждан по време на срещата. Следващата седмица предстои нова среща.
По данни към момента девет аптеки са подали предизвестията си за прекратяване на договорите си за работа с Касата, каза още проф. Мавров. В знак на протест срещу предложени нормативни промени, вчера собственици на аптеки подаваха предизвестията си за прекратяване на договорите си. По думите на Маринов някои от собствениците на аптеки са решили да изчакат с подаването на предизвестието си, тъй като е започнал диалогът между заинтересованите страни.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари