Разпоредбите на БНБ за ипотечните кредити едва ли ще окажат влияние върху пазара, каза за БТА Стефка Калчева от НСНИ

Динамиката на имотния пазар от последните няколко години се запазва. Разликата е в това, че не виждаме никакви изненади по отношение на търсенето, кредитирането или цените. Това каза в интервю за БТА председателят на Регионалната структура на „Национално сдружение Недвижими имоти“ (НСНИ) в Бургас Стефка Калчева.
По думите ѝ над 60 на сто от сделките в Бургаско биват финализирани чрез ипотечни кредити. Относно разпредените от БНБ към банките показатели за наблюдение на стандартите при отпускането на жилищни кредити, Калчева коментира: „БНБ дава предписания. Същото се случи и преди година. Не мисля, че това ще даде някакво отражение на пазара. И в момента банките у нас водят изключително стриктна политика по отношение на жилищното кредитиране с финансиране до 80 – 85 на сто“.
Според Стефка Калчева ръстът на ипотеките през последното тримесечие донякъде се основава на това, че в момента се финализират сделките за имоти в голяма част от сградите, за които необходимите строителни книжа са получени преди две години. Затова и Калчева определи ръста в броя на отпуснатите ипотечни кредити у нас като временно явление, което следва определени обстоятелства. „От миналата година наблюдаваме и това – купувачите вече не търсят масово инвестиционни имоти. Все по-често към покупка на имот прибягват млади хора или семейства, които търсят своя първи дом“, каза още Калчева. 
Тя разкри, че се запазва тенденцията за повишено търсене на имоти в малките градове и селата, които обаче са в близост до голямо населено място. „Това е преоткриване на пазара, което започна по време на пандемията. Все повече се търсят имоти, които са например на 20 – 25 километра от Бургас или друг голям град в областта. Търсенето на къщи в селата беше в застой, който продължи десетилетия. И въпреки огромното преселение към областните центрове и стотиците изоставени терени и къщи, наблюдаваме недостиг на ново строителство в малките населени места. Сега започнахме да виждаме увеличаване на разрешенията за строеж, красиви проекти, нови затворени комплекси“, посочи Стефка Калчева. 
Относно цените тя коментира, че към момента те са стабилни и не се очакват сериозни промени.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари