Разширяване на сътрудничеството между България и ОССЕ обсъдиха вицепремиерът Мария Габриел и генералният секретар на организацията Хелга Шмид

Рекламирай в beZpartien.bg

Ролята на Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ) в контекста на глобалната сигурност, възможностите за разширяване на сътрудничеството между България и ОССЕ, справянето с предизвикателствата пред сигурността в Европа, приносът на България като председател на Форума за сътрудничество по сигурността на ОССЕ, както и съвместните ни дейности в борбата с трафика на хора са обсъдили на среща вицепремиерът и външен министър Мария Габриел и генералният секретар на ОССЕ Хелга Шмид в Блед, Словения, съобщи българският вицепремиер във Фейсбук.
Мария Габриел участва в годишния Стратегически форум, който се провежда в периода 28-29 август в Блед, Словения. Темата на форума е „Солидарност за глобална сигурност“, като сред фокусите му са енергийната, продоволствената, водната сигурност и киберсигурността.
Вицепремиерът и министър на външните работи се срещна и с министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто. Двамата обсъдиха темите търговия, енергетика, транспорт, миграция, иновации и цифровизация. В пост във Фейсбук, Мария Габриел благодари за силната подкрепа на Унгария за присъединяването на България към Шенген.
Благодаря на министъра и за поканата за официално посещение в Унгария. Ще се радвам да се срещнем отново по време на визитата ми в Будапеща в началото на октомври, написа Гариел. 
Задълбочаването на отношенията между България и Сърбия, двустранното сътрудничество в сфери като икономика и търговия, свързаност и иновации, наука и образование, както и европейският път на Сърбия обсъдиха на друга среща вицепремиерът Мария Габриел и министърът на европейската интеграция на Сърбия Таня Мишчевич. Интересна дискусия, споделени идеи и готовност да работим по стратегически за България и Сърбия въпроси, написа Габриел във друг Фейсбук пост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *