Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ организира среща-разговор със Силва Налбантян-Хачерян в Габрово

Рекламирай в beZpartien.bg

Среща-разговор със Силва Налбантян-Хачерян организира Регионална библиотека  „Априлов-Палаузов“ в Габрово. Събитието е на 5 април в читалня „Д-р Петър Цончев“, съобщи за БТА Савина Цонева, директор на Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“.
Събитието е по повод  Националната седмица на детската книга (2 – 7 април 2024 година).  Силва Налбантян-Хачерян ще гостува в Габровската регионална библиотека с книгата „Арменски народни приказки“ – уникална за нашия книжен пазар, на която тя е съставител и преводач, а великолепните илюстрации към нея са дело на художничката Лусия Медзикян, посочват от библиотеката. 
Първият й сборник с разкази е „Отломки“ (2015). Автор е на монографиите „Нематериалното културно наследство – политики и практики за неговото опазване“ (2020), „Културни институции и интеркултурно възпитание“, „Възпитателни възможности на културните институции за интеграция на етническите общности в Република България“. Интересите на д-р Налбантян-Хачерян са в областта на културната политика, културното многообразие, културното наследство, демографията, образователния и културен мениджмънт. Нейните пътеписи и пътни бележки ни въвеждат в чудния свят на историята на Армения, на забележителностите и на духовните ценности, сътворени от талантливия арменски народ, информират още от Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ Габрово.
„Силва Налбантян – Хачерян ще „разтвори” пред четящите габровци и децата им книгата „Арменски народни приказки“. Това ще бъде вълнуващо запознанство с вълшебния свят на птицата Азаран Бюлбюл, на злия магьосник  Охай, добрата Лусиг, храбрия Бадикан, на великана Хан-Боху, както и на множество други забележителни персонажи от арменския фолклор. Народните приказки на Армения са плод на въображението на един изстрадал народ, който се гордее със своите корени и традиции. Потомци на арменски родове са избрали България за свой дом и  книгата „Арменски народни приказки“ е начин да се приближим до вълшебството на арменската култура и митология. В края на 19-и и началото на 20-и век българите посрещат арменски бежанци от голямото етническо османско прочистване. Арменският геноцид е тема-съдба за всеки арменец. В което и кътче на земята да живее, от което и поколение да е, каквато и професия и жизнен път да има пред него. Това е болката във всяко арменско сърце, която не затихва и не отшумява повече от век“, каза Савина Цонева. 
Най-новата книга на Силва Налбантян-Хачерян е сборникът с разкази „Белене на ябълки“ (2023) – „В моята книга се говори за простите неща – какво ни радва, какво ни натъжава, къде търсим красотата и доброто. Писането ми доставя удоволствие. Аз споделям неща, които остават незабележими в катастрофичната действителност“, казва д-р Хачерян, съобщават в допълнение от културната институция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *