Регионалната библиотека в Разград отбелязва с изложба двестагодишнината от издаването на „Рибен буквар“

Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев”  в Разград отбелязва двестагодишнината от издаването на първия новобългарски учебник, който бележи и началото на новобългарската просвета –  „Рибен буквар”, с тематична изложба. Експозицията с библиотечни материали от фонда на културната институция е подредена във фоайето на библиотеката.
Във витрините са представени книги от фонд „Редки и ценни”, които се съхраняват при специален режим и обработват от библиотекар-специалист Даниела Първанова. Изложените библиотечни материали са датирани от 1936 г., 1938 г., 1939 г. и 1940 г. Изложени са и книги, посветени на живота и делото на Петър Берон, както и на по-съвременни издания на „Рибния буквар”, каза за БТА главният библиотекар и специалист „Връзки с обществеността“ в разградската библиотека Мила Маринова. Тя добави, че посетителите ще могат да видят и юбилейна пощенска марка с лика на Петър Берон, която библиотеката е получила като дар от сдружение Движение на просветителите – Велико Търново. 
През май изложба, посветена на двестагодишнината от издаването на „Рибен буквар“ на Петър Берон, бе открита в галерията на открито пред  Народния театър „Иван Вазов“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари