Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора отбеляза 70-годишен юбилей с изложба

Рекламирай в beZpartien.bg

Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора отбеляза 70-годишен юбилей с изложба с откриване на изложбата „Четем и мечтаем заедно!“, като за празника 24 известни старозагорци се превърнаха в посланици на книгите, четенето и библиотеките.
„През изминалата година 365 читатели средно на ден са преминавали през вратите на нашата институция. Старозагорци продължават да намират време да четат. Най-четящото семейство през 2023 г. са Христови – заело от библиотеката 802 книги. Най-малкият „читател“ е Петър Борисов, роден през 2023 г., а най- възрастният е на 92 години“, разказа директорът на културната институция Надежда Груева.
„Регионална библиотека „Захарий Княжески“ е знаков образователен център… в продължение на 70 години. Радваме се, че сме ваши партньори по отношение на най-важната кауза за съхраняване на българската нация – а именно четенето и литературната памет. Най-сърдечно поздравявам всички вас, които работите неуморно за привличане на нови читатели. Продължавайте отговорната си мисия със същата страст и с вдъхновение да се грижите за книгите, а ние винаги ще ви партнираме безрезервно“, каза в словото си заместник-кметът Милена Желева.
Програмата на културния календар на библиотеката още от началото на празничната година е наситена, разнообразна и интересна. Желанието на екипа е през 2024 година да представи 70 книги, да прожектира 70 филма, да покаже 70 изложби и да аплодира 70 изпълнения, казват оттам.
Във фоайетата през цялата година могат да бъдат разглеждани изложби и отделни витрини с документи от библиотечните фондове, които не са на свободен достъп. Подготвят се и две издания: електронна библиография на печатните публикации от и за библиотеката и печатно издание „70 избрани страници“. 
Създадена през април 1954 г. с Решение на Изпълнителния комитет на Окръжния народен съвет – Стара Загора, през 1955 г. е отворена за читатели като Окръжна библиотека в сградата на бившето еврейско училище. Началото е поставено с 15 000 тома в три отдела – Книгозаемна, Читалня и Детски отдел, както и със седем библиотекари. След административните промени, настъпили след 1989 г., е наричена Универсална научна библиотека, а от 2000 г. е със статут на Регионален културен институт.
През 1967 г. патрон на библиотеката става възрожденският народен будител Захарий Княжески. Мечтата му за откриване на публична библиотека остава неосъществена за него приживе, но със създадените училищни библиотеки той записва името си сред основателите на библиотечното дело в България.
След неколкократна смяна на местоположението на различните отдели на библиотеката, през 2007 г. Регионалната библиотека е преместена в сградата на бул. „Руски“ № 44 на площ от 7300 кв. м. 
70 години след създаването си, Регионалната библиотека в Стара Загора разполага с фонд от 432 460 библиотечни документа от всички отрасли на знанието, организиран в традиционни и електронни каталози и картотеки. Ежегодно получава около 180 периодични издания. Издирва, опазва и осигурява достъп до културното наследство и писмената памет на старозагорския край. Организира колекция „Редки и ценни издания“, колекция „Стара Загора и старозагорци“ в картички и снимки, колекции афиши, календари, пощенски марки и архиви. Колекцията „Автографи“ съдържа повече от 350 посвещения от значими личности в културния и обществения живот. Съхранява личните библиотеки на писателя Стоян Каролев и части от библиотеките на художника Димитър Караджов и общественика Недьо Александров. Поставено е началото на дигитализация на отделни колекции. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *