Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив решава дали аптеките в града ще се включат в националния протест утре

Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив заедно с фармацевти и собственици на аптеки в града ще вземат на среща днес решение дали да станат част от националния протест на фармацевтичния бранш срещу предложените от Министерството на здравеопазването промени в Наредба 4. Това съобщи пред БТА Милена Каменова, заместник-председател на Регионална фармацевтична колегия – Пловдив.
Срещата, на която ще се реши дали пловдивските аптеки също ще се включат в протестните действия и ще затворят врати за своите клиенти утре, ще се проведе днес от 16:00 часа.
Измененията в наредбата ще определят правилата за предписване и отпускане на медикаменти, които се заплащат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). До момента лекуващите лекари можеха да изписват до три лекарства на рецепта, които се заплащат от здравната каса. Ако предложенията в Наредба 4 влязат в сила, всички медикаменти за даден пациент ще могат да се изписват в една-единствена рецепта, което ще повлияе на приходите от обработката на безплатните рецепти. 
„Идеята на протеста по никакъв начин не е пациентът да бъде загърбен. Просто ние искаме да покажем нашето недоволство от това, че ни принуждават да работим по този начин. Аз съм съгласна да затворим аптеките, но е важно да има единство между всички колеги. Трябва да решим заедно как ще процедираме, как ще продължим работа, за да можем да обслужваме хората“, каза още Милена Каменова. 
„Промените ще доведат до значителни затруднения за фармацевтите и пациентите, а именно: болните ще трябва да обикалят и да търсят лекарствата си в различни аптеки, а пък аптекарите ще получат една част от предвидената такса“, се посочва в отворено писмо от протестиращите до медиите.  Протестът ще се проведе еднократно, като е подкрепен от Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в България. 
„В четвъртък сутринта ще организираме внасянето на едномесечно предизвестие за прекратяване на договорите си с НЗОК в цялата страна. Ако в рамките на този месец НЗОК прояви желание за разговори, за да разберат какъв е проблемът и да потърсят решение, ние можем да оттеглим предизвестията си“, каза за БТА Константин Попов  – главен секретар на Инициативния комитет на магистър-фармацевтите в България. 
В отвореното писмо до медиите се посочва още, че готвените промени не са в полза не само на пациентите, но и на лекарите. „Ще бъде затруднен достъпът на пациентите до лекарства, особено за тези, живеещи в малки населени места, и ще настъпи невъзможност за изпълнение на предписаната терапия навреме“, смятат още протестиращите.
Аптеките в област Ямбол ще затворят врати за своите пациенти утре между 14:00 и 16:00 часа, а към тях се очаква да се присъединят и техни колеги от областите Бургас, Пазарджик, Сливен, Добрич, София, Перник, Благоевград, Хасково, Кърджали, Русе и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари