НачалоБългарияРенета Колева: Стартираме мащабна кампания за картиране на местата на замърсяване и...

Ренета Колева: Стартираме мащабна кампания за картиране на местата на замърсяване и почистването им

Регулярно се подемат кампании на територията на цялата страна. Това за съжаление е свързано и с реалното състояние, което наблюдаваме всички ние. Заобиколени сме от мество отпадъци, изхвърлени от всички нас. В този ред Министерството на околната среда и водите обяви стартирането на мащабна за картиране на местата на замърсяване и почистването им. Бяха идентифицирани над 420 места с нерегламентирани отпадъци, образуващи малки до големи сметища”.

Това обясни в студиото на форума за идеи “Стълбището” по Радио Ренета Ко – заместник-министър на околната среда и водите.

Колева заяви, че в основата на тази кампания седи идеята за поставяне на точка на замърсяването и обясни, че освен превенцията и контрол на органите в кампанията са се включили доброволци от регионалните структури на властта, които помагат с почистването.

Малките отпадъци с голямо значение са фасовете, мокрите кърпички, бутилки и всичко, което най-много употребяват гражданите на ежедневна база, обясни зам.-министърът. “Именно заради това Министерството на околната среда и водите подкрепя инициативата “Чиста работа”, която насърчава личната отговорност на пушачите да променят поведението си”, допълни Колева.

“Превенцията, кампаниите, работата с подрастващите и промяната на поведенческите нагласи са ключат към наистина устойчиво поведение и отговорност спрямо околната среда. Това би било най-устойчиво във времето”, обясни зам.министърът и допълни, че санкциите са инструмент, чрез който да се въздейства, за да може хората да осъзнават, че ако го равят носят и имуществена отговорност. “Комплексът от мерки, взети заедно, биха били резултатни за бъдеще и устойчивост”, заключи тя.

“От 1 април регионалните инспекции стартират проверки дали са спазени предписанията. Тоест дали терените (посочени по-горе) вече са почистени. След о се направи обход, ще се видят какви мерки са предприети от страна на общинските власти и ще се пристъпи при необходимост към налагане на санкции”.

“Европейският отхвърли като недопустим иска на Европейската комисия срещу България за заплащане на финансови санкции за качеството на атмосферния въздух. Това, което беше заведено в иска от страна на Европейската комисия, бе да се наложи на страната ни санкция от 11 млн. еднократно и 20 млн. лева периодично до преустановяване на замърсяването.” Зам.-министърът определи това като голям успех и допълни, че от 21 общини, които са обхванати в делото, в 19 вече има пълно съответствие със средните норми.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО