Реставрираната къща на Хаджи Димитър в Сливен ще бъде открита на 10 май

На 10 май ще бъде официално открита реставрираната къща на Хаджи Димитър в Сливен, съобщава на сайта си местната администрация. Поводът е навършването на 184 години от рождението на революционера.
По-рано през деня по повод годишнината ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Честванията са част от програмата на Майските дни на културата „Сливенски огньове“, които започват от днес, 7 май, със запалване на символния огън.
Къщата бе реставрирана по проект, заедно с още няколко емблематични за града туристически обекти с национално значение. Ремонтиран е покривът, извършена е обработка на дървените елементи, възстановена е мазилката, благоустроено е дворното пространство, извършени са ремонт и подмяна на сградните инсталации – електрическа (включително ново осветление), водопровод, канализация, пожароизвестителна система, мълниезащитна инсталация. 
Домът на рода Асенови е построен в края на XVIII век в сливенския квартал „Клуцохор“. Музейният комплекс включва къщата и хана към нея, изграден през първата четвърт на XIX век. И двете постройки са били разрушени и възстановени по архивни фотографии, по разкази на жители и роднини на фамилията. Оригиналното място на къщата е било открито по частично запазените стени на характерната за сливенския бит зимна стая и автентичния каменен зид от югоизточната й стена.
В сегашния си вид къщата музей съществува след голям ремонт, извършен през 60-те години на миналия век. Имотът не е бил в добро състояние и за да бъде запазен за поколенията, са били предприети строителните дейности при спазване на конструктивните и архитектурни характеристики на обекта. След основния ремонт през миналия век, през следващите десетилетия не е извършвана съществена поддръжка.
Къщата музей „Хаджи Димитър“ отвори врати за посетители на 15 април.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари