Ретроспективна изложба „95 години от рождението на професор Галилей Симеонов“ е подредена в Монтана

Ретроспективна изложба „95 години от рождението на професор Галилей Симеонов“ е подредена в Художествена галерия „Кирил Петров“ в Монтана. Показани са 27 творби в памет на бележития график.
Експозицията може да се види до края на август.
Професор Галилей Дамянов Симеонов е роден на 22 юни 1929 г.  в село Сърбляница (днешно Гаврил Геново, община Георги Дамяново, област Монтана). Завършва гимназия в Берковица, след което се дипломира през 1960 година, във Национална художествена академия (НХА), където завършва класа на Илия Бешков. Симеонов е дългогодишен професор по графика в Националната художествена академия. Смятан е за един от последните класици на българското изобразително изкуство, а още през 70-те години на ХХ век се утвърждава като водещ график в национален мащаб.  Специално място в творчеството му заема Васил Левски. Митологизираният образ на Апостола на българската свобода е претворен в множество графики, живописни платна и колажи, разказаха за БТА от галерията в Монтана.
След пенсионирането си през 1990 г., Галилей Симеонов се връща в родното си село. Живее скромно, а в старата селска къща няколко пъти картините му изгарят в пожар. Не спира да рисува, да пресъздава важни исторически събития и личности, красотата на българската природа и тежкия труд на хората. По препоръка на своя любим учител Илия Бешков официално променя името си и става Никола Дамянов Цветин.  
Смятан за съвременен български будител от мнозина от неговите почитатели, земният му път приключва на 1 ноември 2021 г., разказаха за БТА от Художествена галерия „Кирил Петров“.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари