Режисьорът Стайко Мурджев поставя „Последното изкушение на Христос“ във Варненския драматичен театър

Рекламирай в beZpartien.bg

Режисьорът Стайко Мурджев поставя „Последното изкушение на Христос“ от Никос Казандзакис във Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“, съобщават от институцията.
Автор на драматургичната версия на романа е Димитър Стоянович, сценограф и костюмограф е Никола Налбантов, хореографията е дело на Станислав Генадиев, музиката е на Петър Дундаков. Включена е и мултимедия на Владислав Илиев. Премиерата се очаква в началото на месец юни, информират от Театрално-музикалния продуцентски център. 
В ролите влизат гост актьорите Гринго-Богдан Григоров, Теодор Каракачанов, Спартак Апостолов, Николай Кенаров, Иван Горанов, както и артистите от варненската трупа Константин Соколов, Стоян Радев, Симеон Лютаков, Недялко Стефанов, Николай Божков, Пламен Димитров, Свилен Стоянов, Гергана Арнаудова, Сияна Начева, Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Христина Джурова и Биляна Стоева. 
От театъра припомнят, че Мурджев постави във Варна и спектакъла „Амадеус“ от Питър Шафър. 
В „Последното изкушение“, както е озаглавено първото издание на романа през 1951 г., гръцкият писател и драматург Никос Казандзакис пресъздава образа на Исус Христос, чиято саможертва тълкува по различен от общоприетите представи начин, припомнят от театъра и добавят, че подзаглавието е „Изповед на борещия се човек“. Според предговора, който пише Казандзакис, той дава най-висок образец на борещия се човек, за да покаже, че той не трябва да се бои от страданието, от изкушението и смъртта, защото всички те могат да бъдат победени.
След изданието писателят е обвинен в богохулство и отлъчен от Гръцката православна църква, а книгите му са анатемосани. Той напуска родината си през 1947 г. и не се завръща до смъртта си. Оставя и други емблематични творби като „Алексис Зорбас“, „Александър Велики“, „Рапорт пред Ел Греко“, „Братоубийци“, „Буда“, „Христос отново разпнат“, „Змия и лилия“, казват още от екипа на театъра. Наскоро на български отново излезе и неговата есеистична книга „Аскетика“. 
За „Последното изкушение“ Никос Казандзакис е предложен за Нобелова награда за литература през 1957 г. Първото издание на романа на английски език е озаглавено „Последното изкушение на Христос“ през 1960 г. Известен е едноименният филм от 1988 г. на Мартин Скорсезе с Уилям Дефо, Барбара Хърши и Харви Кайтел. Романът е поставян в Народен театър „Иван Вазов“ през 2017 г., припомнят още от трупата. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *