Резултатите на България по отношение на качеството на въздуха се подобряват, заяви премиерът Николай Денков

Рекламирай в beZpartien.bg

Резултатите на България по отношение на качеството на въздуха се подобряват, заяви премиерът Николай Денков на брифинг след среща с европейския комисар по въпросите на околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс, която се състоя днес в Министерския съвет.
Синкявичюс също потвърди напредъка на България за подобряване качеството на въздуха, макар и по думите му да не е постигнато оптимално ниво.
Министър-председателят каза, че двамата са имали „стегната, делова и съдържателна среща, в която засегнахме най-важните проблеми като зеления преход, вредните емисии, качеството на въздуха, начина по който се оценяват данъците, свързани с отпадъците, сметищата. Засегнахме и темата за автомагистрала „Струма“, каза Денков. 
Той каза, че продължават усилията за затваряне на най-замърсяващите топлофикации или електрически мощности. Общините изпълняват програми за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво с екологични като например Столичната община и други градове. Те ще продължат да се изпълняват и ще бъдат разширени, каза премиерът. Според него, за да направим решителния преход, трябва да си дадем ясна сметка, че за проблемите в Перник и Гълъбово със замърсяванията, трябва да се вземат решителни мерки. Те или трябва да бъдат затворени, или да бъдат технологично обновени, за да не замърсяват околната среда, заяви Николай Денков.
По отношение на зеления преход министър-председателят припомни, че България вече загуби около 200 млн.лв. в края на 2022 г., защото не бяха подготвени териториалните планове. Когато влязохме в министерството на 6 юни тази година, се оказа, че отново трябва да стартираме от нулата по отношение на териториалните планове, защото има определени стъпки, които трябваше да бъдат извървяни, свързани с очакванията на консумация на ток. Денков припомни, че се наложи да рестартираме процеса и в много кратки срокове да бъдат подготвени тези планове, които не са същите по съдържание, като миналата година.
Най-трудната част е да се започнат преговорите по същество с местните общности, синдикатите, за да се види как да се минимизират всички рискове, свързани със социалната цена на зеления преход и също така да се оцени как е най-ефективно да се използват средствата, които са налице и са много значителни – над 1,4 млрд.лв. само по отношение на справедливия преход, заяви Денков. По думите му въпросът е как да осъществим този плавен преход, при който постепенно да бъдат намалени мощностите, от там и замърсяването и в същото време да бъдат използвани средствата да се защитят хората, които ще бъдат засегнати от тези промени, но и да развием тези региони с новите технологии, които ще ги направят едни от най-модерните региони. Това може да стане, но само ако наваксаме това закъснение и използваме възможностите на ЕС. Алтернативата според Денков е да продължим да стоим с глава, зарита в пясъка и така ще загубим в края на годината и този ресурс от 1,4 млрд. лв. 
По отношение на завода за батерии, Николай Денков каза, че служебното правителство е прекъснало преговорите с компанията, която е проявила интерес да инвестира у нас и сега тя ще строи завод в Румъния. Не сме се отказали от завода за батерии. Има преговори, търсим производители, които, ако успеем да ги убедим, ще дойдат в България да произвеждат батерии. Дали ще успеем, не знам, каза министър-председателят.
Относно наводненията по южното Черноморие премиерът каза, че са стартирали процедурите по оценка на щетите. В момента, в който има резултат, ще обсъдим с ЕК, но има тримесечен срок, така че има време да се реагира, нищо не е изпуснато, каза Денков. Той допълни, че трябва да се имат предвид правилата – отпускат се средства само, ако щетите са над определена сума. Премиерът допълни, че по отношение на отстраняването на щетите върху инфраструктурата, няма да чакаме ЕК, а ще действаме с национални средства. 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *