Рикардо Друшкич изследва сложната връзка между човечеството и изкуствения интелект в новата си изложба

Рекламирай в beZpartien.bg

Експозицията „Mundus Novus: Новият свят“ на художника от Босна и Херцеговина Рикардо Друшкич ще бъде открита на днес, 4 април, в галерия „Мисията“ към Държавния културен институт към Министъра на външните работи на Република България, съобщават организаторите.
Експозицията може да се разгледа до 26 април.
„Mundus Novus: Новият свят“ е артистична одисея, която изследва сложната връзка между човечеството и изкуствения интелект. Визионерският подход на Рикардо Друшкич интерпретира емблематични картини, заменяйки човешки фигури с роботи, за да разпали диалога за сложността и рисковете, свързани с изкуствения интелект. Тази поредица служи като настойчиво напомняне на обществото да обмисли дълбоките последици от технологичния напредък върху нашето колективно бъдеще и същността на човешкото съществуване“, разказват организаторите.
По думите им създаването на изложбата бележи навлизането на автора в света на изкуствения интелект. Тема, която оттогава се превръща в централна за неговите артистични търсения. 
„Mundus Novus: Новият свят“ кани зрителите на спекулативно пътешествие в бъдещето, в което хората и интелигентните машини съществуват едновременно. Като преосмисля основни произведения на изкуството с роботи като главни герои, Рикардо ни предизвиква да преразгледаме нашето разбиране за чувствителност, култура и идентичност в един все по-технологично развиващ се свят. Изложбата служи като философско изследване на дълбоките въпроси, поставени от интегрирането на ИИ в човешкото общество. Изложбата Mundus Novus обещава да бъде провокиращо размисъл преживяване, приканващо публиката да се ангажира с етичните, екзистенциалните и културните последици от изкуствения интелект“, казват още от екипа.
Роден през 1990 г. в Загреб, Рикардо Друшкич открива страстта си към изкуството по време на годините на формиране като творец и оттогава се превръща във видна фигура на международната арт сцена. Разнообразното му портфолио обхваща различни форми на визуалното изкуство – живопис, улично изкуство, рисуване и дигитално изкуство. Неговите изложби в градове като Ню Йорк, Маями, Лос Анджелис, Дубай и Виена.
/ВСР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *