НачалоБългарияРИОСВ два пъти защити впоследствие наказа вносителя на боклук МЕГАПОРТ ЕООД във...

РИОСВ два пъти защити впоследствие наказа вносителя на боклук МЕГАПОРТ ЕООД във Велико Търново

Приключи комплексната на площада за складиране на отпадъци на Батареята, възложена от Общинския съвет на извънредно заседание преди седмица. В комисията, проверяваща обекта, участваха съветниците от Постоянната комисия по , селско и горско стопанство инж. Елена Григорова, , Веско Ирибаджаков, инж. Светла Зарева и Светла Ганева, представители на общинска администрация, на Полицейското управление и ната служба в Горна Оряховица и на във Велико .
Това, което установихме, до известна степен се различава от това, което чухме на извънредната . Количеството, складиран отпадък, определено е по-голямо от обявеното 2400 тона. По-сериозен проблем е, че има нарушаване на мерките за безопасност и сме излезли с конкретни предписания, коментира председателят на екологичната комисия към ОбС инж. Елена Григорова. Най-сериозното нарушение е, че има голямо струпване на бали точно около трафопоста и в близост до жиците на ел. мрежата. Това е сериозна предпоставка за пожар. Веднага е било поискано и фирмата е започнала да разчиства балите около трафопоста.
Дадено е предписание до края на февруари да се разчистят всички складирани отпадъци извън циментовата площадка. В момента има съборени от вятъра бали и разпилени извън нея. Ако фирмата, собственик на отпадъка, спази ангажимента си да използва всяка седмица по 150 тона от суровината, то до края на май площадката трябва да се изчисти ълно. След това отново ще се събере комисията и ще покани собственика на площадката – „Еко сорт”, за да се търси начин за промяна на предназначението и повече да не се складират отпадъци тук. Искаме трайно решаване на проблема, без да се опасяваме, че и в бъдеще ще има някаква заплаха за горнооряховчани, обясни още инж. Григорова.
Проолът след проверката ще бъде представен на Председателски съвет тази вечер и ще влезе за разглеждане на редовното заседание на ОбС следващия четвъртък.
Балите вече се извозват и това е победа за гражданското общество и натиска над институциите, коментира и съветникът Иван Атанасчев, който първи подаде сигнал за отпадъка. Дори и след проверката той продължава да не вярва, че отпадъкът е суровина за производство и смята, че това са боклуци, които трябва да се заровят или изгорят в България.

Последвайте страниците ни в “ Фейсбук “ / Facebook /  и канала ни в “ YouTube „, за да следите „на живо“ работата ни. 

Можете и да спонсорирате дейността ни, като равите  ТУК.

Симон Милков
Симон Милков
Симон Милков, е журналист на свободна практика. Популярен със своите авторски рубрики "Шибанистан" и "ПарламентьорЪт". Информационна агенция "БезпартиенБГ", е създадена също по негова идея, като източник на свободна и независима гражданска журналистика. За контакт: s.milkov@bezpartien.bg
ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО