„Родопи филм фест“ в Смолян беше открит с филма „Раят може да почака“ от Германия

С филма „Раят може да почака“ от Германия, на режисьора на Свен Халфар,  бе открито тази вечер четвъртото издание на Международния документален „Родопи филм фест“ (RIFE) в Смолян. Фестивалът ще продължи до 14 юли. В програмата са включени 36 заглавия от България и света, а входът е свободен.
Откриването се състоя в амфитеатъра между Регионална библиотека „Николай Вранчев“ и Регионален исторически музей „Стою Шишков“. Стартът бе даден от заместник-кмета на Смолян Марин Захариев. Той благодари на Фондация RIFE за поредния фестивал, както и на всички читалища в града и на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“, които са се включили в инициативата.
„Фестивалът се провежда за четвърта година и вече го превръщаме в традиция. Много е важно за нашия културен календар, има интерес към гледането на по-различни филми, защото комерсиалните са достъпни в киното и вкъщи“, каза Марин Захариев. Той добави, че Община Смолян обмисля варианти за излъчване на кино на открито в Смолян, тъй като добре се приема от жителите.
На откриването присъства и новият директор на „Гьоте институт“ Кирстен Хакенброх, партньор на фондацията. Тя изрази задоволство от работата с институциите и с Министерството на културата и посочи, че е очарована от фестивала.
Програмата на „Родопи филм фест“ съдържа пълнометражни, среднометражни и късометражни продукции от целия свят – САЩ, България, Сърбия, Полша, Тунис, Португалия, Аржентина, Азербайджан и други страни. Във фокуса на форума са държавите Германия, Гърция и Турция.
Международно жури ще определи наградите в конкурсните категории от състезателната селекция късометражни, среднометражни и пълнометражни документални филми. Членове на журито са Натали Дейвид, Бернд Будер, Весела Марчевска, Владимир Андреев, Ебру Туайтес Дикен и Корнел Миглус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари