Ролята на информацията за сигурността беше сред акцентите на конференцията „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно“

Рекламирай в beZpartien.bg

Ролята на информацията за сигурността беше сред акцентите на конференцията  „20 години България в НАТО: Защото сме по-силни заедно“. Събитието е част от програмата за отбелязване на 20-годишнината от присъединяването на страната ни към Северноатлантическия пакт.
НАТО е военен и отбранителен съюз, защото почива на фундаментални европейски ценности, каза проф. Георги Фотев от Нов български университет. Той посочи, че Европа е родината на една от кардиналните ценности – човекът е сам по себе си ценност и не може да бъде средство и отбеляза, че  в драматичната история на Европа тази ценност се кодифицира в забраната на смъртното наказание, каквото и да е престъплението. Проф. Фотев посочи, че дигиталната революция е променила коренно обществото. Тази революция се различава от предишните със своята радикалност, тъй като удвоява света – реален и дигитален свят, добави той.
Трябва да преосмислим радикално проблема със свободата на словото, която е една от фундаменталните свободи, каза още Фотев. 
Дезинформацията е механизъм за завладяване на обществото, коментира д-р Тодор Галев, директор по научна дейност в Центъра за изследване на демокрацията. Потопени сме в дезинформационен поток, посочи той и отбеляза, че дезинформацията в някои случаи се е превърнала в чист бизнес. Много често дезинформацията се споделя, усилва и създава от икономически и политически автентични актьори, които са в нашите страни. Не само в България, а за цяла Европа, каза още д-р Тодор Галев
Дезинформацията се случва там, където ние мълчим, смята полк. Владимир Миленски, директор на Информационния център на Министерството на отбраната. Дори с факта на мълчание или закъснение, вече по дефиниция сме съмнителни, държавата е съмнителен играч, добави той. По думите му единството спасение е държавата да информира колкото се може по-рано. Трябва да водим контрадезинформация, каза още Миленски.
Старата пропаганда днес се разпространява със средствата на модерните технологии, каза Тейя Тийликайнен, директор на Европейския център за върхови постижения за противодействие на хибридните заплахи. Това дава на противниците по-добри инструменти за атакуване уязвимостта на човешкия ум, добави тя.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *