Романът „Петият гвоздей“ на разградските автори Димитър Петров и Свилен Маринов е нещо ново за българската литература, смята издателят Пламен Тотев

Рекламирай в beZpartien.bg

Романът „Петият гвоздей“ на Димитър Петров и Свилен Маринов е нещо ново за българската литература, с белези на трилър и свързано със загадки и световни конспирации. Това каза издателят Пламен Тотев от Издателска къща „Персей“ по време на представянето на книгата на двамата разградски автори. Събитието събра в залата на Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ в Разград приятели и почитатели на писаното слово и на качествената българска литература. Сред гостите на представянето на романа бяха областният управител Владимир Димитров и зам.-кметът на Община Разград Елка Неделчева.
Пламен Тотев разказа за запознанството си с авторите, като отбеляза, че Димитър Петров е една енциклопедична личност. Издателят посочи, че книгата се вписва в традицията на автори като Том Егеланд и Дан Браун, но предлага и нещо различно.
„Двамата правят нещо забележително, което си заслужава да бъде прочетено. Радвам се, че вече има българско попълнение в този жанр и независимо от тази малко позакъсняла премиера, защото книгата излезе преди няколко месеца, тя си пое по пътя към читателите. Ще се радвам, ако бъде последвана и от ново произведение в този жанр“, отбеляза Тотев. 
Главният библиотекар и специалист „Връзки с обществеността“ в разградската библиотека Мила Маринова разказа, че авторите са тандем от тридесет години, приятели в живота и тандем по перо – имат десетки общи анализи и публикации в местни медии в Разград, няколко печатни издания с легенди, предания и спомени за бележити личности. „Новата им книга е различна от създаваното досега. Романът „Петият гвоздей“ носи белезите на трилъра – тук има тайни и загадки, тайни служби, тайно общество, търсене на изгубен артефакт. А всичко се върти около издирването на свещена реликва – петият гвоздей от разпятието на Христос“, посочи Маринова. Тя добави, че двамата нямат амбицията да надскачат автори като Дан Браун и Том Егеланд, нито е нужно да бъдат сравнявани с тях.
Димитър Петров разказа, че „Петият гвоздей“ се ражда спонтанно, провокиран от събитията, в които живеем. Според Петров и Свилен Маринов книгата е художествена измислица, но в нея е залегнала голяма доза истина, подплатена с исторически факти. Основното послание, което двамата разградски автори изпращат към читателите, е за вечната борба между Доброто и Злото, победата над мракобесните сили и нуждата от усилия да запазим света в неговата крехкост.
Представянето на книгата беше съпроводено с изпълнения на пиано от Полина Куманова. Дълга опашка от почитатели се изви след края на срещата за автографи. В края на събитието Чавдар Крайнов-Чарли посвети свой стих на двамата писатели. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *