Романът „Посолство“ на Борис Борисов ще бъде представен в Столичната библиотека

Романът „Посолство“ на Борис Борисов ще бъде представен на 29 май в Столичната библиотека, съобщават организаторите.
Книгата разказва за неуспешния опит за отвличане на българския посланик в Йемен през 2012 година, за разузнавателните служби, за Арабската пролет, за движението на хутите и процесите през последните години в Близкия изток. Романът е базиран на действителни събития, като в него има и фикция.
Сюжетът на „Посолство“ обхваща близо тригодишен период (2011-2013 г.) от историята на българското посолство в Република Йемен, който съвпада с началото и развоя на масовите протести с настояване за демократизация и сваляне на диктаторските режими в арабските страни, известни като Арабска пролет. Точно в този период авторът е посланик в Йемен.
Борис Борисов е български арабист, преводач и дипломат. Завършил е Багдадския университет в Република Ирак, специалност „Арабска история и арабски език“. През 1996 г. постъпва в Министерството на външните работи, където 25 години заема различни длъжности, а като дипломат аташе – втори секретар, първи секретар, съветник, пълномощен министър в няколко арабски страни. 
Между 2002 – 2006 г. и 2008 – 2013 г. е управляващ дипломатическата ни мисия и посланик в Йемен, а през 2016 – 2020 г. е посланик в Кувейт.
/ ГН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари