Ромски тартори  и  кандидат за кмет на Горна Оряховица на разпит в полицията по подозрение за търговия с гласове

Рекламирай в beZpartien.bg

Собственика на шивашка фабрика и кандидат за кмет на Горна Оряховица, Николай Рашков, е сред предупредените с протокол по смисъла на ЗМВР, информират наши източници от МВР.

Николай Рашков / Снимка: Facebook

Тази  неделя  Горна Оряховица отново ще гласува, като изборът ще е между досегашния кмет инж. Добромир Добрев от ГЕРБ и Николай Рашков от „Пряка демокрация“.

 

Още в началото на предизборната кампания, в хода на журналистическо разследване,  изпратихме сигнал адресиран до всички компетентни институции. По три направления, конкретно срещу група, за която имаме информация за съмнения и предположения за организиране на търговия с гласове.  Касае се за Горна Оряховица и няколко лица, за които получихме сигнали за организиране на гласуване в полза на конкретен кандидат, който е и предмет на нашето разследване. 
Боян Сандев „Бигиту“, както и други заподозрени за „изборна“ търговия, са били привиквани за съставяне на предупредителни протоколи по смисъла на ЗМВР, във връзка с предстоящият балотаж в Горна Оряховица. В листата на Николай Рашков за кандидат съветници, беше първата братовчедка на престъпника и рецидивист, Билгин /Боян/ Сандев Бигиту. Управителя на ромският тартор, Стоян Янакиев, беше уловен със 100 грама кокаин, в центъра на Горна Оряховица, използвайки за мулета деца, които сами признават това пред ченгетата.

Същите, след наши сигнали, вече са предмет на разследване на шведската полиция, възложено на ГДНП, по повод на финансови престъпления .

Наркопласьора Стоян Янакиев и Билгин /Боян? Сандев – „Бигиту“

Лицето Николай Рашков. По настоящем, кандидат за кмет на Община Горна Оряховица. Иначе, родом от югозападна България, бизнесмен, собственик на шивашко предприятие. По негови думи, плаща безумни данъци, както и прави добри обороти. До тук, всичко е много хубаво. Перфектна визитка за кандидат-кмет. Август месец тази година,  се провежда търг за продажба на общинска земя. Открит търг с тайно наддаване. Земята  и въпросните имоти се намират в непосредствена близост до фабриката на Рашков, 8 парцела по около 9 д.ка., при първоначална цена на имотите около 420.000 с ДДС. Гаранцията е 30% или около 120.000 хиляди лева от  обявената конкурсна цена. Търга се провежда по смисъла на закона, за което има и изготвен протокол. Издадена заповед за класиране. При което се класират, Николай Рашков и други двама участници.  Печели дружеството на Рашков, а именно:

 „Мирвана“ ЕООД, със седалище и адрес на управление, област Велико Търново, община Горна Оряховица, град Горна Оряховица, ул. „Цар Освободител“ № 37 За участието в този търг, се дължи предварително депозиране на гаранция в размер на 30% от обявената първоначална цена на търга, а именно 123.000  хил. лева. След края на търга, в законния срок за обжалване на явната процедура с тайно наддаване, Николай Рашков и представляваното от него дружество, „МИРВАНА“,  ОБЖАЛВА решението и изхода от публичната продан на имоти, които са съседни на фабриката му за шивашки услуги. Иначе казано, от години се бори за тези имоти. Да ги придобие.

Явор Божанков и Николай Рашков, чакат за подкрепата на доскорошният съратник на депутата, общинският председател на БСП и вече отпаднал на първи тур, кандидат за кмет – Огнян Стоянов.

 Търг, който печели дружеството на кандидата за кмет, в размер на близо 600.000 хиляди лева,

които очевадно нямат в наличност. След наша проверка на фактите и обстоятелства покрай проведената публична продан на общински имоти, остава загадка, защо някой се явява на търг, с намерението да спечели, да придобие обявените за продан имоти, а в последствие обжалва. Месец по-късно, Николай Рашков ще обяви кандидатурата си за кмет на Община Горна Оряховица. Издигнат от местна коалиция, с участието на първият братовчед на депутата Явор Божанков, за който още 2019 година реализирахме журналистическо разследване заедно с НОВА ТВ, при което бяха установени 3-ма купувачи на гласове за тогавашните кметски избори в Горна Оряховица. Депутата, Божанков, беше кандидат за кмет . Същият, има особено влияние в малката община и по-специално село Първомайци, село Поликраище, Драганово, както и кварталите „Калтинец“ и „Гарата“. Особена подкрепа оказва бизнесмена Евгени Димитров „Прититу“, с пари „кеш“, както и с подкрепа – гласове на служителите му, казват запознати.

Сега, всичкият този ресурс се прелива в кампанията на кандидат за кмет на Община Горна Оряховица, Николай Рашков. Най-малко заради участието на челна позиция, като кандидат за съветник, първият братовчед на депутата – Даниел Божанков, кръстника му Иво Дечев. Всъщност, тези хора никога не са били предмет на сериозни и задълбочени проверки, както за придобитото имущество през последните години депутатстване на Явор Божанков, така и за всички останали обвързани с него лица, също и хората, които му оказват сериозна подкрепа на всички избори, провели се досега.

Даниел Божанков, първият братовчед на депутата, вече е избран за общински съветник.

С изключение на последните парламентарни, когато Божанков, е кандидат от ГМИР. Именно местният феодализъм, е основният „играч“ в „алъш-вериша“ по време на едни местни избори, за национални да не говорим. Също. Та, за цялата горнооряховска общественост, е повече от ясно, че участието на Даниел Божанков в листа за съветници и коалиция, чиито кандидат за кмет е „бизнес – великана“, Николай Рашков, не е случайно. Запознати, чиито имена няма как да разкрием, поради обективни съображения за сигурност,  твърдят, че парите са раздадени, а голяма част от необходимите гласове са купени от близки до Божанков – мутри и охранителна фирма, с произход – Ямбол. Както и лицата, които ще посоча по-надолу. Същите, бяха „охрана“ на депутата през местните избори – 2019 година. Отново напомням, че лично бях човека, който излови купувачи на гласове в полза на Божанков, които бяха задържани и срещу които, бяха взети мерки за неотклонение – задържане под стража. Производството беше буквално подменено. Бяха ми рязани гумите на личният автомобил. Докато даваме показания с Тина Ивайлова, в ОСС. Също и по-късно побой, който ми беше нанесен именно заради критиките ми и разкритията, покрай изборите на Явор Божанков за депутат.

В „алъш – ввериша“ участват и лица с прякорите „Бигито“ – Боян/ Билгин Сандев, както и „Кебапчето“, „Прититу“, „Моркова“, „Геро“, Емил Божанков – баща на Даниел. За тъста на депутата, твърдят местни, които не един път са търгували с гласа си, именно с тези лица или техни „сержанти“. „Бигито“ има голямо влияние в ромската общност и криминалният контингент в Горна Оряховица, като не един път самият той е бил предупреждаван по смисъла на ЗМВР, именно преди или по време на провеждане на избори. Сандев е осъждан. Търпял наказание „лишаване от свобода“, а към днешна дата реабилитиран „бизнесмен“. Запознати твърдят, че винаги участва в избори, като към днешна дата има „прикритие“, уж легален бизнес /гумаджийница и сервиз за автомобили/. За него се твърди, че участва и в схеми с автомобили от чужбина, като сервиза и гумаджийницата са прикритие за тази цел. Проверки затова няма. Ако чакаме на Димитър Машов, няма и да има.

Николай Рашков/ Снимка: Facebook

„Кебапчето“ обработва, чрез свои поставени и доверени лица, младите хора, работещи и такива с малък или среден бизнес, които косвено или пряко са зависими от бизнесите на Божанков, Димитров – Прититу и т.н.  Под  влиянието на местните феодали попада и  фен клуба на ОФК „Л. Горна Оряховица“, Младежкият парламент, както и фирми занимаващи се с най-общо казано, „цветни метали“. Божанкови и „Крис –Р“ ЕООД са монопол на пазара за цветни метали в областта. Скоро стана ясно, че Божаноков е разследван от КПКОНПИ, именно заради конфликт на интереси с позицията му като народен представител и председателстващ АРИ /Асоциация на рециклиращата индустрия/. „Кебапа“, е в роднински отношения с Явор Божанков. Част от семейството. Тук роля и то не малка вземат и заложните къщи в града, „Феникс“, които по избори, според ромските лидери, се превръщат в законна борса за гласове.

Разбира се, Николай Рашков, не намира за необходимо да отговори, как ще управлява без мнозинство в местният парламент, както и на какво се дължат разликата от близо 1500 гласа в резултатите от изборите за кмет на първи тур и общински съветници. Според личните преференции, дадени за Рашкков, като кандидат за общински съветник, той не влиза в следващият местен парламент, но пък кандидатурите на депутата, вече са избрани депутати. В същото време, има сключен договор за реклама по време на предизборната кампания с местно електронно издание, собственост на депутата от ГЕРБ -Димитър Николов.

Тази  неделя в Горна Оряховица отново ще гласува, като изборът ще е между досегашния кмет инж. Добромир Добрев от ГЕРБ и Николай Рашков от „Пряка демокрация“.

По предварителни данни на база преброяване в щабовете, инж. Добрев е получил подкрепата на 5123 избиратели на първия тур. Николай Рашков е подкрепен от 3118 избиратели. Трети в състезанието между 11 претенденти за кметския стол е Огнян Стоянов, който има 2841 гласа. Четвърти с 1384 гласа е Йордан Байчев от „Продължаваме промяната – Демократична България“.

От първо лице: Кандидата за кмет на Горна Оряховица, Николай Рашков, е участвал в трафик на хора в канали за проституция?

 • Поставяме следните въпроси пред кандидата за кмет на Горна Оряховица, който сам се определя като  „необходимият избор“ на горнооряховчани: 

 1. Правена ли е ревизия на „Мирвана“ ЕООД отстрана на НАП и как това дружество с 11.000 хил.лева капитал, се явява на търг, който печели със собствено предложение от 600.000 хиляди лева за общински имоти съседни на помещенията за производство на „Мирвана“ ЕООД?

 2. Как е платена гаранцията от 30% за участие в търга, които се явяват 123.000 хиляди лева, с какъв произход са парите?

 3. Какво се случва с този търг? Законен ли е, предвид абсурдната ситуация, в която е изпаднал спечелилият публичната продан?

 4. С какви пари, кандидат за кмет ще заплати разликата до 600.000 хиляди, ако съда вече не е потвърдил изхода от търга и спечелването с предложената цена от „Мирвана“ ЕООД и лично Николай Рашков? Какво остава за кампания за кмет на Община Горна Оряховица, с над 25 населени места?

 5. Какъв е произхода на дарения, както и финансите обезпечаващи кампанията на Рашков?

 6. С какви пари, Николай Рашков се явява като кандидат за кмет на Община Горна Оряховица, източници на финансиране на кампанията, дарения и прочее? Каква връзка има депутата Божанков?

 7. Водила ли е ОДМВР и РУ – П, Горна Оряховица, проверки срещу лицата по-горе, именно за съмнение или подозрение в участие в действия срещу избирателните права на гражданите?  Пречка ли е имунитета на депутата Божанков, да бъде поканен да даде отговори за участието му в местните избори в Горна Оряховица, чрез братовчед му – Даниел Божанков, както и познава ли лицата описани по-горе? В какви отношения е? Уговарял ли е подкрепа за канидата за кмет на Горна Оряховица, Николай Рашков с конкретни лица от криминалният контингент на ОДМВР, Велико Търново и РУ – П Горна Оряховица?

 • Колко пъти е проверяван Николай Рашков и „Мирвана“, за нарушения на трудово-правните отношения със служителите в дружеството – шивачки? Има ли неизплатени задължения, болнични, майчински и осигуровки, както и задължения към българският фиск?

 • Използват ли се малолетни и непълнолетни, учащи с цел предзиборна кампания на горепосочените лица?„

 • Проверявани ли са за незаконна търговска дейност, икономически или криминални престъпления, заложните къщи, билярдна зала-бар, пункт за вторични суровини, шивашко предприятие, фабрика за камини, както и останалите свързани с настоящият сигнал – лица ?

 

Автор: bezpartien.bg

Източник: aktualno.bg

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *