НачалоСвятРСМ: Трябва да приключим преговорите за членство в ЕС до 2030 година

РСМ: Трябва да приключим преговорите за членство в ЕС до 2030 година

Правителството реши да създаде структура за преговори за присъединяване на към ЕС, заяви премиерът Димитър Ковачевски в понеделник, съобщи МИА.

Вицепремиерът Боян Маричик ще бъде главен преговарящ, а екипът ще включва както местни експерти, държавни и експерти извън институциите, така и чуждестранни експерти.

Ковачевски каза, че вярва, че институциите имат капацитет за преговори с ЕС, о добави, че очаква качествена и ефективна структура, способна да се справи с предизвикателствата. Премиерът каза, че процесът ще бъде приобщаващ и прозрачен. Той призова за социален консенсус за редък към ЕС, за ангажиране на гражданския сектор, бизнеса и учените, като същевременно призова ота да вземе активно участие и да подпомогне процеса.

Преговорите трябва да бъдат ускорени и приключени възможно най-скоро. Поставихме си за цел да приключим преговорите до 2030 г. Тя е осъществима и съм уверен, че Република Северна Македония ще стане член до следващото разширяване на ЕС. Ще се ангажираме страната ни да бъде равнопоставена с всички останали държави-членки, да участваме в създаването на та на ЕС, като, разбира се, защитаваме държавните си интереси. Нашето бъдеще е в ЕС. Нямаме алтернатива, затова всички трябва да се включим и подкрепим, да грабнем шанса, който стои пред нас и да вървим уверено към пълноправно членство в ЕС, каза Ковачевски на пресконференция заедно с вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич, предаде .

ПРОЧЕТИ ОЩЕ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

- Advertisment -

АКТУАЛНО