Румен Радев: Днешният ден ни напомня, че ако без институции нищо не е дълготрайно и устойчиво, то без хора нищо не е възможно и постижимо

Днешният ден ни напомня, че ако без институции нищо не е дълготрайно и устойчиво, то без хора нищо не е възможно и постижимо. Това заявява президентът Румен Радев в приветствието си до българските министерства, които днес отбелязват 145 години от създаването си, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Радев поздравява всички служители на българските министерства, които днес отбелязват своя празник, изказвайки признателност за техните всеотдайност и професионализъм.
„Във времена на задълбочаваща се политическа криза, на вътрешни и външни изпитания, повече от всякога е необходимо да си припомняме волята и всеотдайността на поколения наши предци, посветили силите си на изграждането и утвърждаването на българската държава и нейните институции“, пише Радев.
Държавният глава припомня, че първото правителство на Княжество България с министър-председател Тодор Бурмов е назначено с Указ № 1 на княз Александър I Батенберг от 5 юли 1879 г. В приветствието си държавният глава отбелязва, че пред това правителство „тогавашната епоха поставя внушителни исторически задачи – да положи основите на съвременната ни държавност, да създаде предпоставки за единството и бързия напредък на българския народ, да извоюва авторитета на младата ни държава на международната сцена“. На същата дата са учредени първите шест български министерства – на външните работи и изповеданията, на правосъдието, на вътрешните работи, на народното просвещение, на финансите и на войната. „Вече близо век и половина те изпълняват своята важна мисия да утвърждават независимата българска държава, да отстояват интересите на гражданите и достойното място на България в Европа и света“, посочва президентът.
На 5 юли се отбелязва годишнина от издаването (1879) на Указ 1 от княз Александър I, с който е назначено първото правителство на Княжество България с министър-председател, министър на вътрешните дела и управляващ Министерството на народното просвещение Тодор Бурмов. Със същия указ се създава Министерството на вътрешните работи на основание чл. 161 от Търновската конституция, сочи справка на отдел „Справочна“ на БТА. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари