Румен Радев: Големият ни принос към европейската цивилизация е създаването и разпространението сред славянските народи на нова книжовност

Големият принос на България към европейската цивилизация е именно, че нашата страна създаде и разпространи на всички други славянски народи една нова книжовност и култура. Това заяви президентът Румен Радев на прием в посолството на България в Рим по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май. Румен Радев е на двудневно посещение във Ватикана и Италианската република. 
Президентът благодари на посланик Тодор Стоянов. За трети път водя българската делегация в Рим по повод 24 май, но за първи път има събитие от такъв мащаб – толкова много наши сънародници и толкова много представители и ръководители на италиански държавни културни институции, коментира държавният глава. По думите му това е свидетелство за възходящото развитие на отношенията между нашите две страни.
Честването на 24 май в Рим има особена символика и емоционален заряд, защото още през 9 век папа Адриан II приема в „Санта Мария Маджоре“ светите братя Кирил и Методий, обявява ги за „равноапостолни“ и освещава тяхното дело и безценни книги. Векове по-късно, през 1980 г. Папа Йоан Павел II ги провъзгласи за съпокровители на Европа заради културните пътища, които те прокараха, заяви Румен Радев.
За нас българите Италия винаги е олицетворявала свободния човешки дух, творческия ренесансов човек и множество български културни дейци създадоха един изключително здрав мост между нашите народи, посочи президентът. Той поздрави присъстващите български учители заради това, че продължават святата мисия да възпитават „нашите деца в дух на обич към България“.
Държавният глава отбеляза репродукцията на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“, която беше представена в президентската институция вчера.
Посланикът на България в Рим Тодор Стоянов приветства присъстващите „по повод на един от най-светлите и вдъхновяващи за нас празници“. В навечерието на светлия празник нека си пожелаем да пазим нашето богато, културно и духовно наследство, да съхраним жаждата за просвета и да утвърждаваме нравствените си ценности, защото те са гаранция за просперитета на нацията ни, каза посланикът.
В рамките на събитието държавният глава удостои с  орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен за техните големи заслуги в областта на културата и образованието почетните консули на Република България за областите Емилия-Романя, Пулия и Лигурия в Италианската република – Франко Кастелини, Анна Мария Патриция Гадалета и Микеле Скандрольо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0 Коментари